Intentia MS de a modifica, de la 1 august, preturile de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate si de a reduce adaosul comercial sunt de neacceptat de catre farmacisti, distribuitori si producatori, care spun ca pacientii vor avea de suferit.
Ministerul Sanatatii a organizat, azi, 21 iulie, o dezbatere publica pe baza proiectului de Ordin privind privind aprobarea metodologiei de clacul, a Listei si preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate nominalizate prin hotarare de Guvern, in conditiile legii.
Conform proiectului de act normativ – aprobat de ministrul Sanatatii, Cseke Attila – Ministerul Sanatatii intentioneaza modificarea metodologiei de calcul a preturilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel incat decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi sa poata fi sustinuta, in continuare, de catre autoritatile sanitare. Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acorda gratuit pentru bolnavii cu afectiuni precum diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.
Dezbaterea, care a durat peste doua ore, a fost considerata de bun augur de catre farmacisti, distribuitori si producatori, acestia sperand ca propunerile lor sa fie luate in seama de autoritati, altfel farmaciile vor da faliment, iar exportul paralel de medicamente va creste in detrimentul bolnavilor din Rominia.
Vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Rominia, Clara Popescu, a spus ca farmaciile se vor inchide daca adaosul comercial va fi redus. „Deja multe farmacii nu mai elibereaza medicamente gratuite si compensate. Mai mult, orice farmacist care elibereaza medicamente peste valoarea conctractata va suporta diferenta din buzunar. Sunt zeci de farmacisti in aceasta situatie. De asemenea, exista distribuitori neplatiti de doi ani, iar acestia nu vor mai aduce medicamente in farmacii”, a declarat Clara Popescu.
La randul lui, Sorin Popescu, director AMGEN, a spus ca, in 2010, spitalele au consumat, 10,6% din medicamentele utilizate din Romania in valoare si 5,5% in volum. Restul a fost consumat de farmacii. Medicamentele compensate si neplatite reprezinta 1,12 miliarde euro, dintre care 660 milioane euro in termenele de plata, 330 milioane de euro peste termenele de plata si 130 de milioane euro reprezinta facturi neprimite la inregistrare.
„Aceste cifre indica foarte clar ca noi finantam sistemul de sanatate. De aceea, cerem sa ni se plateasca toti banii pe produsele livrate, iar noi sa dam cash autoritatilor 10 la suta din valoarea acestora”, a explicat Popescu.
Conform propunerii MS, de la 1 august 2011, pretul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneste de la pretul producator aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15%.
De asemenea, conform noului mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru pretul cu ridicata (adaosul distribuitorului) si cel de desfacere cu amanuntul (adaosul pentru farmacii).
In noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia intre 8% si suma fixa de 20 lei. In formula veche, cota putea varia intre 14% si 30 lei.
In ceea ce priveste farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial intre 15% si 25 lei, fata de procentele vechi cuprinse intre 24% si suma fixa de 35 lei. Noul sistem de calcul al pretului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimata la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sanatatii sa poata sustine costurile necesare asigurarii, in continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienti.
In Lista C2 sunt incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 de denumiri comune internationale.
Sursa: Mediafax