Vezi VIDEO
Pensionarii bolnavi de diabet din judet se plang ca sunt nevoiti sa-si plateasca unele medicamente, chiar daca tratamentul face parte din programele nationale de sanatate si ar trebui sa fie compensat in proportie de 100%. Farmacistii sustin, insa, ca doar bolnavii care opteaza pentru medicamentele originale platesc, insa preturile sunt simbolice. De cealalta parte, diabeticii spun ca li se solicita chiar si cate 50 de lei de fiecare data cand isi iau medicamentele de la farmacii.
Diabeticii pensionari sustin ca sunt obligati, pentru a-si urma tratamentul, sa scoata din buzunar din ce in ce mai multi bani pe medicamente, intrucat pretul de referinta al acestora se tot modifica.
“Compensat am platit si pentru diabet si nu doar eu, ci multi pensionari. S-ar putea sa fi platit la ambalaj, pentru ca daca este in folie platiti mai mult, altfel nu stiu, dar platiti simbolic”, a spus una dintre pensionare cu diabet din judet.
Sumele pe care pensionarii diabetici trebuie sa le achite in plus pe medicamente, o data la doua-trei luni, ajung si pana la 50 de lei. Farmacistii, in schimb, sustin ca bolnavii platesc doar daca opteaza pentru medicamentul original, chiar daca pe piata exista medicamentul generic, romanesc.
“Pentru cateva dintre produse, de cateva luni, se plateste. Nu se plateste foarte mult, dar daca doresti originalul este diferenta de pret fata de produsul generic romanesc sau de import cu pretul mai mic care exista pe piata. Acestea sunt de obicei antidiabeticele orale, pe insulina nu se plateste”, a precizat farmacista Margareta Kosa.
Potrivit legislatiei in vigoare, pentru medicamentele originale pentru care nu exista generice (adica medicamente romanesti, mai ieftine), bolnavului i se deconteaza intregul pret al medicamentului. Un medicament generic poate fi cu 25% pana la 90% mai ieftin decat unul original.
Sursa: Adina Timis