Coreea de Sud si Coreea de Nord negociaza, miercuri, 5 februarie, reluarea reuniunilor familiilor separate de razboi, un subiect sensibil ai carui critici acuza Phenianul ca il foloseste ca moneda de schimb in disputa sa cu Seulul. Oficialii din cele doua tari s-au intalnit miercuri dimineata in satul de frontiera Panmunjom – unde a fost semnat in 1953 armistitiul care pune capat ostilitatilor – pentru a fixa data a ceea ce ar fi prima reuniune a familiilor separate, din 2010 si pana in prezent.
„Vom face tot ce ne va sta in putinta pentru a reveni cu vesti bune pentru familiile separate”, a declarat presei seful delegatiei sud-coreene, Lee Duck-Hang, inainte de plecarea sa catre Panmunjom.
Un acord ar fi un prim semn de calmare a tensiunilor intre cei doi inamici, care incearca de mai multi ani sa gaseasca un numitor comun pentru a coopera si a atenua tensiunile. Dar precedentele tentative in acelasi dosar au esuat. In august, negocierile intre Phenian si Crucea Rosie sud-coreeana s-au incheiat fara vreun acord.
Sute de persoane, izolate de o parte si de alta a frontierei timp de sase decenii, ar fi trebuit sa se reuneasca in luna urmatoare. Candidatii selectionati erau pregatiti sa mearga in statiunea montana Kumgang, pe teritoriul nord-coreean, cand Phenianul a anulat totul, sub pretextul „ostilitatii” manifestate de Seul.
O razgandire de ultim minut nu este exclusa nici de aceasta data, Coreea de Nord fiind nemultumita de exercitiile militare programate intre Statele Unite si Coreea de Sud la sfarsitul lui februarie.
Din 2000, circa 17.000 de coreeni din sud sau din nord si-au putut imbratisa rudele de care nu mai stiau nimic. Razboiul a despartit numeroase familii, iar unii dintre coreeni au murit fara sa ii mai vada vreodata pe cei dragi. Aproximativ 71.000 de persoane, dintre care jumatate au peste 80 de ani, asteapta in Coreea de Sud sa isi revada rudele.
FOTO: edition.cnn.com
Sursa: Mediafax