Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Fosti mari inotatori ai orasului s-au intalnit azi in Baia Mare, la Bazinul Olimpic „Gheorghe Demeca”. Evenimentul a fost initiat de Jurgen Barth si Anca Patrascoiu. Invitat special al intalnirii, Carmen Bunaciu. Dupa un pahar de vin spumos, foarte multe blitzuri si aduceri aminte, performerii au vizitat bazinul unde a inceput povestea lor de succes ca sportivi. Si chiar daca bazinul a fost gol, date fiind lucrarile de renovare programate, atmosfera nu a fost deloc mai putin speciala, cu atat mai mult cu cat unii dintre protagonistii evenimentului nu se mai vazusera de mai bine de doua decenii…
ANCA PATRASCOIU: „Am stat zi si noapte impreuna, poate chiar mai mult decat am stat cu familiile in perioada aceea”Anca Patrascoiu este cea care in 1984, la Jocurile Olimpice din Los Angeles, a obtinut medalia de bronz la proba 200m spate. A fost prima medalie olimpica a inotului romanesc. A obtinut si un loc 5 la 100m spate. La Olimpiada de la Seul (1988) s-a clasat pe locul 6 la proba de 200m spate. La Mondialul din 1986 (Madrid) s-a plasat pe locul 7 in finala probei de 200m spate. In 1987 devine vicecampiona europeana (la Strasbourg) cu stafeta de 4×200 m liber. Doar cateva repere din cariera de sportiv a Ancai Patrascoiu, careia i s-a acordat titlul de Maestra emerita a sportului la inot.
„Trebuia sa ne intalnim pentru ca se intalnesc si altii si am luat si noi modelul lor, mai ales ca nu ne-am intalnit niciodata asa de multi. Cate doi, cate trei ne-am mai vazut… Si ne-am zis hai sa dam adunarea din timp, sa stie lumea, sa isi ia concediu, si am dat sfoara in tara. Sa speram ca toata lumea va fi multumita! Sunt colegi pe care nu i-am vazut de vreo 20 de ani…”, a explicat Anca Patrascoiu „nasterea” ideii acestei reuniuni. „Noi am petrecut mult timp impreuna si, in consecinta, sunt foarte multe amintirile care ne leaga. Am stat luni in sir in cantonament, am stat zi si noapte impreuna, poate chiar mai mult decat am stat cu familiile in perioada aceea. Au fost o gramada de intamplari”, a mai spus medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice din Statele Unite, 1984.
ANCA PATRASCOIU: „M-am bucurat foarte tare de acea medalie atunci cand am realizat intr-adevar ce inseamna”
In Los Angeles, Anca Patrascoiu castigand medalia de bronz la proba de 200m spate, scria istorie pentru Romania: era prima medalie olimpica adusa la inot de tara noastra. Chestionata azi, dupa tot acest timp, daca acea medalie (sau oricare din cele ce au urmat) i-a schimbat in vreun fel destinul, Anca Patrascoiu a raspuns pentru eMaramures: „Nu stiu daca neaparat vreo performanta sau, mai degraba, facand sport de performanta, m-am format ca om intr-un anumit fel. Chestia cu medalia, dupa ce m-am lasat de inot… Dar trebuie sa recunosc ca m-am bucurat foarte tare de acea medalie atunci cand am realizat intr-adevar ce inseamna, pentru ca atunci nu tare am realizat… Dar azi, daca ma baga cineva in seama, vreau sa o faca pentru ce sunt eu, nu pentru ca am castigat o medalie. Da, am facut inot, ramane – fireste – o amintire foarte frumoasa, dar am incercat sa fac ca viata sa mearga inainte. Sa nu ma opresc. Sa nu spun: Am luat medalie si gata!”
ANCA PATRASCOIU: „Este mult de munca, dar ai si satifactii mari ca si sportiv”
Anca Patrascoiu este stabilita in Bucuresti. Nu s-a despartit de inot definitiv, ea facand initiere si perfectionare in inot cu copii. Vorbind despre sportul care i-a adus gloria, Anca Patrascoiu a marturisit ca inotul nu este un sport in crestere: „Copiii nu par interesati, parintii ar fi, dar e problema de bani si nici autoritatile nu sunt foarte interesate. Cam aceasta este situatia pe plan national. Suntem in descreste, asta este situatia, dar nu numai la inot. In general”.
Incercand sa contureze o pledoarie in favoarea sportului, Anca Patrascoiu a mentionat: „Este mult de munca, dar ai si satifactii mari ca si sportiv. In plus, este vorba si despre sanatate, dar, practicarea sportului de performanta te formeaza si altfel pentru viata…”.
CARMEN BUNACIU: „In 1977, in acest bazin, inotam prima oara sub un minut la 100m liber!” Carmen Bunaciu are in biografia de sportiv de performanta trei locuri IV la Jocurile Olimpice Moscova 1980 si Los Angeles 1984, medalie de bronz la Campionatele Mondiale din 1982 (Ecuador), trei medalii de bronz Campionatele Europene seniori in 1977, 1981 si 1983, 10 medalii, din care cinci de aur, la Jocurile Mondiale Universitare. De asemenea, are 30 de titluri de campioana balcanica. Prima inotatoare care a coborat recordul tarii sub un minut la 100 m liber, realizand 59,90 in 17 decembrie 1977, in bazinul din Baia Mare.
Chestionata care este motivul pentru care participa la intalnirea inotatorilor baimareni, raspunsul a venit firesc: „Legatura este una de suflet. Sunt aici foarte multi prieteni de ai mei, am fost adversari candva, dar doar in apa. In cantonamente si la concursuri ne sustineam unii pe altii si am fost onorata sa fiu invitata aici. Sunt aici, in Baia Mare, ani foarte multi de munca, sacrificii si bucurii, rezultate deosebite. Pe plan personal ma leaga si pe mine o performanta: in 1977, in acest bazin, inotam prima oara sub un minut la 100m liber!”
CARMEN BUNACIU: „Ramane ca tanarul val, juniorii de astazi, sa reuseasca si ei performantele celor dinaintea lor!”
Cu un palmares ca si al lui Carmen Bunaciu, antrenoarea emerita de azi este in masura sa creioneze „peisajul” necesar performantei in inot: „Este nevoie in primul rand de conditii de pregatire, sa ai multa daruire si pasiune, talent si… un antrenor care sa te ajute sa obtii tot ceea ce iti doresti”.
Din pacate, chestionata pe ce panta este inotul romanesc, raspunsul lui Carmen Bunaciu a venit sa-l confirme pe cel al Ancai Patrascoiu: „Este o schimbare de generatii si ramane ca tanarul val, juniorii de astazi, sa reuseasca si ei performantele celor dinaintea lor!”
La eveniment au participat, printre altii, Anca Patrascoiu, Jurgen Barth, Ramona Tersanschi, Robert Pinter, Andrea Hidegcuti, Carmen Bodiu, Eniko Palencsar, Andreea Szigyarto, Claudiu Haidu.
Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: Ramona-Ioana Pop