Vezi VIDEO
Zeci de persoane cu dizabilitati de vedere din tara au trait azi, 15 octombrie, bucuria atingerii unor obiecte din patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie din Baia Mare. Ideea unui vernisaj tactil a apartinut consilierului de marketing cultural din cadrul institutiei baimarene, care a vazut un muzeu similar la Atena. Expozitia s-a desfasurat pentru a marca “Ziua Bastonului Alb”, sarbatorita astazi in premiera atat la nivel local, cat si la nivel national.
“Ziua Bastonului Alb” a fost marcata in Baia Mare prin organizarea unei expozitii inedite intitulate sugestiv “Bucuria atingerii”. Vernisajul a fost dedicat persoanelor cu dizabilitati de vedere, private de posibilitatea de a se bucura de frumusetea exponatelor dintr-un muzeu.
“Este o experienta deosebita, pentru ca regulile muzeistice prevad in mod obisnuit interdictia totala de a atinge orice exponat, in acest fel deficientii de vedere fiind privati de bucuria de «a gusta» din farmecul oricarui exponat”, a spus Nicolae Carciu, vizitator. Un numar mare de vizitatori au avut posibilitatea, astfel, sa descopere istoria orasului Baia Mare, printr-un tur tactil, fara esarfa la ochi.
“Simt imbinarile de linii foarte bine. Pot sa simt forma sub degete lunecand. Parca ma rostogolesc in timpul de atunci”, a marturisit Diana Monica Buciuman, vizitator.
Evenimentul a fost organizata la initiativa prof. dr. Rodica Silvia Pop, consilier marketing Cultural in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures. Ideea i-a venit in urma unei vizite facute la un muzeu tactil din Atena, in urma cu trei ani.
“Noi ca si societate trebuie sa facem eforturi de a oferi sanse egale tuturor sub deviza acestei cetati care este Baia Mare si a carei pecete o gasim expusa aici, o deviza extrem de frumoasa care spune ca iubirea pentru cetateni este chezasia acestui oras”, a conchis Rodica Silvia Pop, consilier marketing cultural, in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie.
Vernisajul face parte din proiectul cultural “Muzeu fara bariere – accesul la cultura muzeala a persoanelor cu dizabilitati” castigat de Muzeul Judetean de Istorie si Arhelologie Maramures, la Administratia Fondului Cultural National.
Sursa: Diana Grad