O monografie de peste 300 de pagini cu date despre Parcul National Muntii Rodnei si denumirea tuturor celor 6.516 specii de flora si fauna care se regasesc in acest areal protejat va fi lansata miercuri, 13 iulie, la Sighetu Marmatiei, in cadrul unui eveniment gazduit la Muzeul de Stiinte Naturale. Lucrarea este editata de administratia parcului cu fonduri europene, in baza unui proiect finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Coordonatorul monografiei, Claudiu Iusan, a precizat ca lansarea va fi insotita si de o prezentare video a Parcului National Muntii Rodnei in care pot fi gasite 1.031 de specii de coleoptere (insecte cu patru aripi), 642 de feluri de fluturi, dar si peste 30 de specii rare, cum ar fi floarea „Opaitul Rodnei”, care este si simbolul Parcului National Muntii Rodnei, cocosul de mesteacan, capra neagra sau rasul.
Proiectul, care a beneficiat de o finantare de 2,2 milioane de lei, include si editarea unui album foto, precum si traducerea lucrarii in limba engleza. Monografia, tiparita in 1.500 de exemplare, a presupus o munca de patru ani.
Parcul National Muntii Rodnei este considerat cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, masurand peste 46.000 de hectare, dintre care 3.300 au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979.
Sursa: Ioana Osan