Vezi VIDEO
Noua lege a uceniciei simplifica procedurile pentru angajatori. Daca in vechea legislatie, patronii erau obligati sa aiba autorizatii speciale pentru a incheia astfel de contracte, acum nu mai e nevoie de parcurgerea acestei etape. In plus, coordonatorul ucenicului nu trebuie sa mai asigure masa si cazarea acestuia. Contractul de ucenicie poate fi incheiat pe o perioada cuprinsa intre un an si trei ani.
Din 28 decembrie 2011 a intrat in vigoare noua lege a uceniciei care ii ajuta pe tineri sau pe muncitorii nevoiti sa isi schimbe profesia sa se incadreze in munca. Practic, patronul ii asigura ucenicului, prin contract, formarea profesionala, urmand ca la finalul colaborarii acesta sa primeasca un certificat de competente profesionale atestat de un centru autorizat de evaluare.
Contractul de ucenicie, care poate avea o durata intre un an si trei ani, este similar contractului individual de munca. Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul nu poate fi mai mare de 30 de zile.
„Ca si contract tip, contractul de ucenicie este un contract individual de tip particular, prin care o persoana numita ucenic se obliga sa se pregateasca profesional sub autoritatea si pentru un angajator. Pe perioada uceniciei, persoanele beneficiaza de cel putin salariul minim brut pe economie, exact cum e definit in codul muncii, beneficiaza de toate drepturile prevazute de contractul individual de munca”, a mentionat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Confom noii legi, angajatorii nu mai sunt obligati sa obtina autorizatii speciale pentru a incheia contracte de ucenicie. De asemenea, maistrii care asigura coordonarea ucenicului nu mai sunt nevoiti sa detina diverse atestate, ci trebuie sa aiba doar o experienta profesionala de cel putin cinci ani in meseria pentru care se organizeaza programul de ucenicie. In plus, coordonatorul ucenicului nu mai e obligat sa asigure masa si cazarea acestuia. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Maramures au precizat ca, pe perioada uceniciei, angajatorii beneficiaza si de un stimulent financiar lunar.
„Pe toata perioada contractului de ucenicie, angajatorul va primi o suma constanta de 60 % din valoarea indicatorului social de referinta, respectiv 300 de lei pe luna”, a declarat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.
Oficialii ITM au mai aratat ca ucenic poate fi „orice persoana care a implinit 15 ani. Pana la 16 ani e necesar acordul parintelui sau al reprezentantului legal, iar dupa varsta de 16 ani se poate semna contractul de ucenicie in nume propriu”. Ucenicia la locul de munca se desfasoara pe trei nivele de calificare, respectiv nivelul I care dureaza 12 luni, nivelul II – 24 de luni si nivelul III, care poate fi de maximum 36 de luni.
Sursa: Camelia Tocaci