Vezi VIDEO
Curatenia orasului, constructiile, dezmembrarile auto sau prelucrarea lemnului sunt doar cateva dintre domeniile in care au lucrat, in cursul anului 2010, detinutii din cadrul Penitenciarului Baia Mare. Primii care au de castigat in urma muncii pe care o presteaza sunt tocmai puscariasii, care sunt recompensati atat cu salariu, cat si cu zile castig care sunt scazute din pedeapsa pe care trebuie sa o execute. Insa si penitenciarul beneficiaza de pe urma activitatilor detinutilor, numai anul trecut institutia incasand aproape 450.000 lei din forta de munca pe care a furnizat-o, prin contracte, diferitelor firme din Baia Mare.
Multi dintre detinutii care ajung in Penitenciarul Baia Mare par sa fie mai harnici in spatele gratiilor decat in libertate. Astfel, in 2010, din totalul celor 355 de persoane inchise in Penitenciarul Baia Mare, 126 au fost folosite la munca. Anul acesta, numarul lor a crescut, deoarece firmele care aveau contracte cu penitenciarul le-au prelungit, datorita rentalilitatii acestor intelegeri.
„A fost o colaborare buna cea pe care am avut-o cu Penitenciarul Baia Mare, in sensul in care avem un contract prin care dansii presteaza niste servicii pentru firma noastra contra unei sume. Calitatea lucrarilor a fost buna, dansii asigurand si paza respectivelor persoane si fiind tot timpul supravegheati, au o productivitate destul de ridicata”, a explicat Ioan Cardos, inginerul-sef al societatii Drusal.
Potrivit legii, 60% din veniturile realizate de detinuti sunt incasate de catre administratia penitenciarului, fapt care a dus la cresterea veniturilor Penitenciarului Baia Mare in 2010, fata de 2009, cu 360%.
“211 persoane private de libertate presteaza activitati lucrative atat in interiorul locurilor de detinere, cat si afara. Am putea da cateva exemple de societati comerciale cu care lucreaza: prelucrarea lemnului, cusut talpi de pantofi sau dezmembrari auto”, a spus Crina Suciu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Baia Mare.
Daca in anul 2009, veniturile Penitenciarului Baia Mare au fost in cuantum de 96.313 lei, in 2010 s-au obtinut venituri in suma de 446.239 lei, principala activitate generatoare de venituri dovedindu-se a fi munca prestata de catre detinuti.
Sursa: Andrei Gherghel