![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Penitenciarul Baia Mare s-a clasat pe locul intai la nivel national in decembrie 2013 in privinta numarului de detinuti folositi la munca. Lunar au fost utilizate la diferite activitati circa o treime din persoanele private de libertate, iar in ultima luna din anul precedent, aproape jumatate din detinuti au fost implicati in diferite munci precum: salubrizare stradala, tamplarie sau cusut pantofi. Acest lucru a adus beneficii atat persoanelor aflate in detentie, cat si institutiei, care a inregistrat un profit de peste 900.000 de lei.
Oficialii Penitenciarului spun ca anul trecut au existat sapte contracte incheiate cu diferite firme. Din cei 609 detinuti incarcerati in Penitenciarul Baia Mare, 189 au fost utilizati la diferite activitati: de la curatenie, pana la cusut pantofi pentru export.
De altfel, Penitenciarul Baia Mare a reusit anul trecut sa se claseze in varful clasamentului la nivel national, in privinta efectivului de detinuti folositi la munca.
„Pe parcursul anului trecut am avut o folosire la munca cu o medie de 31%, dar si un varf de 46% din efectivul total al detinutilor. In perioada 16 – 20 decembrie 2013 ne mandrim cu faptul ca suntem prima unitate la nivel national din punct de vedere al efectivului folosit la munca. Ca si domenii de activitate in care detinutii au lucrat sunt de mentionat salubrizarea stradala, sortat si paletat material lemnos, sortat piatra, tamplarie, cusut de pantofi”, a declarat purtatorul de cuvant al Penitenciarului Baia Mare, Andreea Netedu.
Detinutii care presteaza munca remunerata beneficiaza de anumite facilitati. Pentru acestia, venitul mediu brut lunar obtinut anul trecut a fost de circa 878 de lei. Din aceasta leafa, 40% revine persoanei private de libertate, iar 60% administratiei Penitenciarului. La eliberarea din inchisoare, detinutului i se ofera 10% din remuneratia incasata in timpul detentiei, in urma prestarii activitatii. In plus, ei beneficiaza si de o reducere a pedepsei.
„Pentru cei care sunt folositi la munca remunerata, beneficiile ar fi in primul rand: remuneratia, salariul si zile de castig. La patru zile muncite au cinci zile considerate a fi executate, iar cei care presteaza munca neremunerata, cei care deservesc unitatea la activitati gospodaresti, la patru zile executate de pedeapsa, trebuie sa munceasca trei zile”, a adaugat Andreea Netedu.
Anul trecut, din prestarile de servicii cu forta de munca speciala, Penitenciarul Baia Mare a obtinut venituri in valoare de 937.000 de lei, situandu-se in media ultimilor doi ani. Pentru acest an se va oferi forta de munca din randul detinutilor si pentru activitati in constructii si agricultura.
De asemenea, din acest an societatile comerciale vor putea da comenzi si pentru lucrari in domeniul tamplariei. In incinta Penitenciarului Baia Mare a fost realizat prin intermediul unui proiect cu fonduri europene un atelier specializat, care este dotat cu ustensile, dar si cu forta de munca necesare.
Sursa: Camelia Tocaci