Vezi VIDEO
Rata somajului raportata luna de luna de Agentia Judeteana pentru ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) indica o scadere a numarului persoanelor fara un loc de munca. Reprezentantii institutiei recunosc ca datele nu reflecta realitatea, pentru ca statistica vizeaza doar persoanele aflate in evidentele oficiale. Tocmai de aceea, oficialii AJOFM s-au gandit sa-i ia in calcul si pe asa zisii someri inactivi, cei care au iesit din evidente si care nici nu apeleaza la serviciile institutiei pentru recalificare sau pentru a-si cauta un loc de munca.
Sute de someri ies lunar din evidenta Agentiei Judetene pentru ocuparea Fortei de Munca, deoarece au depasit 12 luni de cand figureaza ca neavand un loc de munca. De cele mai multe ori aceste persoane ajung sa nici nu mai apeleze la serviciile AJOFM pentru a urma un curs de formare profesionala sau pentru a-si gasi un loc de munca. Oficialii AJOFM i-au incadrat in categoria de „someri inactivi”, insa si-au propus sa-i implice in viitor in programele institutiei.
„Pentru anul acesta deja a aparut un nou grup tinta, acestia sunt somerii inactivi. Sunt formati din doua categorii: acele persoane care au ramas in evidenta, dar care nu fac nimic si nu-si doresc sa munceasca si care au iesit din evidenta, dar poate ca ar trebui sa-si gaseasca un loc de munca, dar nu fac nimic si niciun demers pentru a ocupa un loc de munca. Nu doresc sa participe la masurile active ce le sunt oferite, nu doresc sa se recalifice, sunt acele persoane care au venituri probabil din alte surse, respectiv au in familie persoane care realizeaza venituri si nu necesita nevoia de a lucra, traiesc din agricultura de subzistenta”, a explicat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.
Reprezentantii AJOFM spun ca desi somerii inactivi au iesit oficial din evidentele institutiei, datele acestora sunt cunoscute. Pe viitor acestia vor fi chemati la institutie pentru a fi consiliati in asa fel incat sa se reorienteze profesional.
„Ei au iesit din evidentele oficiale, conform Legii 76. Tinerii raman in evidentele noastre daca nu si-au gasit un loc de munca pana in 25 de ani, iar adultii cu varsta de peste 25 de ani raman in evidente 12 luni, dupa care ies din evidente. Avem datele lor si dorim sa-i chemam la agentie, sa le oferim serviciile de consiliere, formare si orientare profesionala. Ne-am format o mica strategie pentru a incerca sa-i transformam din someri inactivi in persoane active pe piata fortei de munca. Vom incerca sa identificam nevoile lor prin consiliere personalizata”, a precizat Oana Osanu.
In luna aprilie, la nivelul judetului Maramures, rata somajului a fost de 3,54 %, in scadere cu 0,10 puncte procentuale. Diminuarea raportata a fost cauzata tocmai de iesirea din evidenta a peste 800 de someri. Numarul lor este insa mult mai mare, tinand cont ca si in lunile trecute au fost persoane care au iesit din plata.
Sursa: Camelia Tocaci