![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Un obicei stravechi a fost reinviat in Borsa, unde ciobanii si-au scos mioarele la mgur de iarba. Imediat ce iarba a incoltit, oierii au inceput pregatirile pentru urcatul la munte. Animalele au fost eliberate din staul, iar in prima zi de pascut, crescatorii din Borsa s-au intalnit la o petrecere campeneasca in care au stabilit detaliile transhumantei, care va incepe dupa Sfantul Gheorghe, in 23 aprilie. S-au mancat doar preparate traditionale, avand la baza carnea de miel, dar si casul sau urda.
Ciobanii din Borsa au petrecut la sfarsitul saptamanii, odata cu reluarea unui obicei care dateaza de secole si care marcheaza venirea primaverii. Mioarele au fost scoase din staul, ca sa se dezmorteasca, iar crescatorii s-au cinstit in acest timp cu branza, friptura de miel, balmos, mamaliga-n straturi si, bineinteles, un paharel de palinca de pruna care sa ii ajute la digestie. In timpul mesei campenesti, ciobanii au depanat povesti de pe munte si au schimbat sfaturi despre cum sa se fereasca de atacul lupilor si ursi cat vor fi izolati la stana.
Gheorghe Stetco Scofergea, unul dintre crescatorii de animale, a spus ca ospatul marcheaza incheierea iernii.”Ne dezmortim si noi, dar si oile. De asta toamna sunt 4-5 luni de cand le tin cu fan si au nevoie si ele de iarba proaspata. De Sfantul Gheorghe o sa le tundem, iar apoi o sa le scoatem la pasunat. Dupa data de 1 mai, o sa urcam la munte cu oile”, a declarat ciobanul.
Petrecerea ciobanilor s-a transformat si intr-o mica sedinta, pentru ca acestia s-au gandit sa isi infiinteze o asociatie ca sa fie in regula cu normele europene. Asociatia Montana Borsa urmeaza sa fie formata de mai multi crescatori din localitate si va reprezenta interesele membrilor in fata autoritatilor locale si judetene, dar si a institutiilor care acorda fonduri europene, pe care ciobanii spera sa le poata obtine ca sa isi modernizeze stanele.
Grigore Scofergea, un alt crescator borsean de animale, a declarat ca e nevoie de o asociere a ciobanilor. ”La aceasta masa festiva s-au adunat mai multi crescatori de animale de pe raza orasului Borsa, pentru ca au iesit oile de pe fan si au intrat la pasunat de azi inainte. Ne-am adunat sa ne si sfatuim. Putem sa facem schimb de informatii, sa aflam ce mai spune legislatia, sa stabilim preturile”, a spus barbatul.
Oierii din Borsa nu renunta, asadar, nici la traditii, dar nici nu sunt reticenti la nou, mai ales ca au vazut ca la stanele din Elvetia curge lapte si miere si ar vrea si ei aiba parte de bunastarea crescatorilor europeni, nu doar sa indure nopti de nesomn si zile grele de munca.
Sursa: Andrei Sovan