Motiunea de cenzura a opozitiei, introdusa ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe Codul muncii, va fi prezentata miercuri, de la ora 9,30, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, urmand ca pe 16 martie sa fie dezbatuta si votata. Opozitia a depus, marti, la Parlament, motiunea de cenzura intitulata „Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate”, semnata de 210 parlamentari social-democrati, liberali si conservatori, initiatorii criticand in text „modul abuziv in care Executivul incearca sa treaca noul Cod al muncii”.
Daca motiunea de cenzura va fi adoptata, Guvernul va fi demis. In caz contrar, noul Cod al muncii se considera adoptat.
Motiunea de cenzura a opozitiei critica Executivul, afirmand ca acesta are ca singura filosofie economica taierile de venituri.
Semnatarii textului motiunii considera ca Romania trece acum prin „perioada cea mai neagra din istoria recenta” si ca un asemenea climat nu garanteaza nici macar siguranta persoanei si a proprietatii.
Reprezentantii opozitiei argumenteaza ca motiunea de cenzura se doreste a fi o forma de sanctionare atat a masurilor noi introduse in Codul muncii, cat si a modului in care ele sunt adoptate. Mai mult, parlamentarii opozitiei sustin, in textul amintit, ca procedura angajarii raspunderii nu este specifica unui regim democratic.
In motiune se mai arata ca noile prevederi ale Codului duc la o crestere a instabilitatii salariatilor romani pe piata muncii ca urmare a extinderii excesive a contractelor de munca pe durata determinata si a celor de munca temporara, dar si a maririi perioadei de proba la angajare.
„Aceasta motiune de cenzura este una speciala, avand in vedere ca exprima nu doar pozitia noastra, a opozitiei parlamentare, ci de data aceasta, in mod oficial, are si girul tuturor marilor sindicate si confederatii sindicale din Romania si a majoritatii confederatiilor patronale. Este o motiune de cenzura pe care o depunem in numele unei semnificative parti din societatea romaneasca, atat in ceea ce priveste angajatorii, cat si angajatii”, afirma semnatarii motiunii.
Reprezentantii partidelor de opozitie fac apel la parlamentarii democrat-liberali sa voteze motiunea de cenzura, afirmand ca in acest mod au ocazia sa il inlature pe Emil Boc, nu prin „masinatiuni de partid, ci cu onoare si demnitate”.
Conducerea Uniunii Social Liberale a adoptat, in sedinta de luni, decizia oficiala privind introducerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Boc la momentul angajarii raspunderii pentru legea de modificare a Codului muncii.
Executivul si-a asumat raspunderea, marti, in fata Parlamentului pentru proiectul noului Cod al muncii.
Daca prezenta publicului la sedinta de angajare a raspunderii a fost restrictionata, Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis, marti, ca liderii sindicatelor si ai patronatelor vor putea participa la lucrarile dedicate motiunii de cenzura a opozitiei. Acestia vor trebui insa sa depuna o cerere la Secretariatul General al Camerei Deputatilor.
Sursa: Agerpres