![]() |
![]() |
O poveste veche a localnicilor de pe Valea Vaserului a devenit realitate. In urma unor sapaturi derulate in muntii din zona Viseului, au fost descoperite terase, alei pietruite, fundatii si trepte ale unui cimitir militar, precum si insemnele militare ale regimentului III Vanatori din Carpati, in care au luptat militari austrieci si germani. Prefectul de Maramures, care a fost la finele acestei saptamani in zona, a anuntat ca va face demersuri pe langa ambasadele Austriei si Germaniei la Bucuresti pentru a semnala existenta mormintelor de pe Valea Vaserului, despre care pana acum existau informatii foarte vagi.
Oamenii din partea locului povesteau ca ar fi existat un document in limba germana care atesta existenta cimitirului de pe Valea Vaserului, undeva in zona cunoscuta sub denumirea „Valea Mirajului”, iar, recent, angajatii societaiti comerciale care administreaza calea ferata de pe Valea Vaserului si cei ai Ocolului Silvic au descoperit exact locul in care au fost inmormantati soldatii acum un secol.
Lucrarile de decopertare a solului au scos la iveala inclusiv zidul care imprejmuia cimitirului militar, dupa cum au relatat autoritatile. „Am ramas impresionat de povestea acestuia, iar impreuna cu cei prezenti am pastrat un moment de reculegere in memoria militarilor cazuti pe frontul de aici, in primul razboi mondial. Am vazut, in timpul ce am strabatut Valea Vaserului, cazematele sapate in stanca, dar si spitalul militar de campanie. Vom initia demersuri pentru a anunta Ambasada Republicii Austria si Ambasada Republicii Federale Germania de la Bucuresti despre existenta cimitirului militar”, a aratat prefectul Sandu Pocol.
In zona a fost ridicata deja o troita si un gard care imprejmuieste mormintele militarilor. Reprezentantii Institutiei Prefectului au aratat ca se doreste demararea unor lucrari de restaurare si conservare a obiectivului descoperit in munti si chiar se fac planuri pentru ca perimetrul a fie amenajat astfel incat sa poata deveni “un loc de aducere aminte si de pelerinaj turistic”.
Sursa: L.C.