Vezi VIDEO
Povestea a o suta de biserici romanesti vechi din lemn care au fost restaurate de-a lungul a patru decenii poate fi gasita in paginile unui volum lansat la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare. Albumul cuprinde lacasuri de cult din Maramures, Salaj sau Bihor, fiind semnat de arhitectul Niels Auner, cel care a coordonat lucrarile de restaurare. Proiectantul atrage atentia ca acestea sunt doar o mica parte din monumentele de patrimoniu ale Romaniei care au necesitat lucrari de restaurare, multe alte sute riscand sa se degradeze din lipsa de fonduri.
Volumul „100 biserici restaurate 1972 – 2012” a fost lansat in cursul zilei de ieri, 16 aprilie, la Zalau si apoi in Baia Mare. Acesta cuprinde schite, planuri de lucru sau detalii restaurate, dar si imagini cu lacasurile de cult finantate pentru a fi reconditionate. Chiar daca a reusit sa readuca stralucirea la numeroase biserici foarte vechi din tara, arhitectul Niels Auner are o mare dezamagire, si anume aceea ca multe altele vor continua sa se degradeze.
„Acest album contine cam cea mai mare parte a bisericilor de lemn pe care le-am restaurat in ultimii 40 de ani. Aici sunt 100 in acest album, majoritatea din Salaj, Maramures, Bihor si Dambovita. Mai sunt foarte multe biserici care ar mai trebui restaurate, aici in Maramures avem inca cel putin 50 care ar mai trebui, in Salaj inca vreo 40 cel putin. In general in tara sunt cam 2.000, din astea eu am apucat sa restaurez vreo 120, contemporan cu mine au mai fost inca vreo 30 – 40 restaurate, restul se va alege praful daca nu se gaseste cineva sa le finanteze”, a atras atentia arhitectul Niels Auner.
Restaurarea bisericilor vechi din lemn a reprezentat cea mai mare provocare pentru arhitect, in conditiile in care nu a fost o munca foarte usoara. Rezultatele obtinute de echipa de restauratori i-au dat insa curaj pentru a continua acest demers. Specialistul sustine ca bisericile vechi trebuie apreciate la justa lor valoare, indiferent de cultul caruia apartin, pentru ca ele sunt o emblema a culturii traditionale romanesti.
„Este vital pentru natia asta sa mai pastreze un drapel, ca asta este drapelul nostru. Noi nu avem alte elemente care sa fie numai ale noastre. Biserici de zid a cladit toata Europa, toata omenirea, dar biserici de lemn ca ale noastre nu a mai facut nimeni si chiar daca se mai gasesc si in Ucraina si in tarile ortodoxe, nu sunt de frumusetea alor noastre. Deci trebuie neaparat si mestesugul pastrat si trebuie din nou revitalizata dragostea pentru monumente”, a mai aratat Niels Auner.
Lansarea cartii a fost organizata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures si Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj. Cartea poate fi achizitionata de la sediul celor doua institutii de cultura, avand pretul de 32 de lei.
Sursa: Gabriela Kuhajda