Ministerul Educatiei Nationale a decis ca, din anul scolar 2013 – 2014, media celor 4 ani de gimnaziu sa conteze la admiterea in liceu in proportie de 25%, si nu 50% ca pana acum. Decizia vine in urma analizei datelor inregistrate la finalul clasei a VIII-a, acestea relevand diferente notabile intre mediile mai mari, obtinute de elevi in scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile mai mici de la Evaluarea Nationala.
Potrivit unui comunicat al MEN remis vineri, 6 septembrie, Agerpres, media obtinuta la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a va avea insa o pondere mai mare in calculul mediei finale, respectiv 75%, fata de 50%, cat era pana acum.
„Cele mai multe situatii (59,52% din unitatile de invatamant) releva diferente de 2 pana la 2,5 puncte intre felul in care au fost evaluati elevii pe parcursul gimnaziului si media de la evaluarea nationala a acestora. Aceasta ruptura intre cele doua tipuri de evaluare a fost identificata in 25 de judete: Iasi, Sibiu, Brasov, Arges, Giurgiu, Bacau, Constanta, Dambovita, Maramures, Alba, Vaslui, Bistrita-Nasaud, Mehedinti, Salaj, Tulcea, Bihor, Arad, Teleorman, Satu Mare, Covasna, Dolj, Harghita, Calarasi, Botosani si Ialomita. In alte 6 judete (Valcea, Mures, Timis, Hunedoara, Caras-Severin, Olt) diferentele sunt si mai mari, depasind 2,5 puncte. O situatie considerata acceptabila, respectiv un raport de 1,5 pana la 2 puncte intre mediile pe ciclul gimnazial si cele la Evaluarea Nationala se inregistreaza in judete precum Gorj, Suceava, Vrancea, Ilfov, Prahova, Cluj, Buzau, Galati si Neamt (reprezentand 21,42% din totalul unitatilor de invatamant, la nivel de tara)”, precizeaza MEN.
Reprezentantii ministerului sustin ca o situatie ingrijoratoare o reprezinta si faptul ca 35.000 de elevi, din totalul celor care au participat la Evaluarea Nationala, nu au reusit sa obtina minim 5, iar o parte a elevilor se incadreaza in sfera analfabetismului functional.
De asemenea, abandonul scolar este un fenomen intalnit mai ales la trecerea de la invatamantul gimnazial la cel liceal si este direct proportional cu esecul scolar inregistrat in urma Evaluarii Nationale.
MEN precizeaza ca toate unitatile de invatamant unde diferentele de notare sunt mari sau unde numarul de elevi cu medii de promovare a fost scazut vor fi monitorizate in mod constant, inspectoratele scolare vor realiza analize punctuale, iar conducerile scolilor vizate vor fi evaluate in functie de masurile pe care le vor adopta pentru imbunatatirea procesului de predare – invatare.
Sursa: Agerpres