Tinerii care vor sa se instaleze in mediul rural vor putea primi, incepand de la sfarsitul acestui an, 40.000 de euro din fonduri europene, cu 60% mai mult decat in prezent. Proiectele pot fi depuse in perioada 1-30 noiembrie, la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Maramures.
Peste 337.000.000 euro sunt alocati de Uniunea Europeana (80%) si Guvernul roman (20%), prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala, tinerilor cu varste sub 40 de ani care preiau conducerea unei exploatatii agricole din mediul rural. Banii sunt alocati in doua transe: 60% se va acorda la data aprobarii solicitarii si 40% la indeplinirea actiunilor si investitiilor pentru modernizarea si dezvoltarea exploatatiei, prevazute in Planul de afaceri (in maximum trei ani de la data aprobarii sprijinului).
Pentru a putea primi prima de instalare la sat, beneficiarul trebuie sa detina in proprietatea sa un teren de minimum 6 UDE (unitatea de dimensiune economica a unei ferme – aproximativ 3 hectare de livada sau 3 hectare cultivat cu legume), sa dobandeasca in maximum trei ani calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare si sa prezinte un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei pe care urmeaza sa o conduca.
De asemenea, beneficiarul trebuie sa fi lucrat peste 50% din timpul sau de lucru in cadrul unei ferme, cel putin un an inaintea preluarii conducerii unei ferme. Sunt eligibili si solicitantii (cu varsta minima de 18 ani) care au terminat 10 clase cu profil agricol sau care sunt absolventi de liceu (cu sau fara examen de bacalaureat).
Tinerii fermieri trebuie sa restituie intreaga suma primita daca isi inceteaza
activitatea agricola mai devreme de trei ani de la data depunerii solicitarii de
plata pentru cea de a doua transa.
Depunerea proiectelor se face in perioada 1-30 noiembrie, la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Maramures, care are sediul in Palatul Administrativ din Baia Mare. Pana acum, tinerii care se stabileau in sate primeau o prima cuprinsa intre 10.000 de euro si 25.000 de euro, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, fondurile fiind alocate din bugetul Uniunii Europene – 80% si bugetul national – 20%.
Sursa: Catalin Vischi