Vezi VIDEO
O decizie adoptata de Parlamentul European va duce la modificarea etichetei laptelui si a produselor din lapte. Astfel, incepand din 2012, procesatorii vor fi obligati sa inscrie pe eticheta atat tara de origine a laptelui, cat si procentul de lapte praf din continut. Producatorii romani de lapte sustin ca decizia este una benefica atat pentru ei, cat si pentru consumatori, pentru ca in acest moment pe piata sunt cateva produse care contin 100% lapte praf, dar care sunt prezentate ca fiind naturale.
Incepand de anul viitor, pe eticheta produselor din lapte va fi incrisa tara de origine a materiei prime, precum si procentul de lapte praf din continutul produsului finit. Masura a fost adoptata de Parlamentul European, iar producatorii romani precizeaza ca decizia ii avantajeaza pe procesatorii care folosesc doar laptele natural pentru produsele lor si care erau pana acum intr-o competitie inegala cu cei care utilizau o materie prima mai ieftina: laptele praf.
„S-a luat o decizie extraordinar de importanta pentru sectorul laptelui in Uniunea Europeana. Aceasta este deja functionala si din ianuarie 2012 va fi obligatorie pentru toti procesatorii din Romania. Pe etichete va fi inscrisa tara de origine a laptelui, cantitatea de lapte reconstituit (inlocuitori) care sunt folositi in prepararea produselor”, a precizat Claudiu Franc, vicepresedinte Federatia Crescatorilor de Bovine (FCB) din Romania.
In Maramures, productia de lapte este singurul indicator din zootehnie aflat in al patrulea an consecutiv in crestere. Incepand din 2008, s-au produs peste 2 milioane de hectolitri de lapte pe an, insa doar un sfert din cantitate este prelucrata in fabricile specializate, restul fiind vandut de micii producatori direct consumatorilor sau fiind folosit in consumul familial. Insa in acest an, comparativ cu 2010, scaderea veniturilor populatiei a dus si la scaderea consumului de produse din lapte.
„La lapte, a scazut consumul de la 6,2 litri, cat era in anul 2010, la 5,8 litri, iar la branzeturi si smantana a scazut de la 1,3 la 1,2 kilograme”, a mentionat Vasile Pop, directorul Directiei de Statistica Maramures.
In pofida regresului inregistrat la consumul de lapte, noua etichetare a laptelui vine in sprijinul consumatorilor, mai ales ca acum exista pe piata produse fabricate din lapte praf, fapt nespecificat pe ambalaje, insa cunoscut si confirmat de cei care lucreaza in domeniu.
“Sunt cateva firme necontrolate, care au intrat in piata cu cantitati enorme de lapte inlocuit, obtinut din lapte praf, sau produse din lapte care au in componenta urme usoare de lapte! Acesti oameni au profitat de lipsa de informare a consumatorului si au practicat preturile aproximativ egale cu produsele de calitate”, a dezvaluit vicepresedintele FCB Romania.
Franc a avertizat ca produsele din lapte praf, prezentate ca fiind preparate din lapte natural, au ajuns sa fie distribuite chiar si copiilor, in cadrul programului „Cornul si laptele”, si dat si un exemplu in acest sens.
„Nu consumati acel lapte pus in cutie frumoasa, cu vaca aceea care are o margareta-n gura, pe care scrie ca este produs traditional romanesc, obtinut pe plaiurile Bucovinei, dar este lapte praf adus din Noua Zeelanda! Acel procesator are un boiler, o magazie si o statie de imbuteliere si-l vinde ca si produs natural!”, a avertizat vicepresedintele FCB Romania.
Sursa: Catalin Vischi