Vezi VIDEO
Dosarele maramuresenilor care si-au pierdut capacitatea de munca vor fi supervizate de seful comisiei judetene de expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca. Modificarea a fost impusa de reclamatiile privind autenticitatea documentelor din dosarele celor declarati invalizi.
Noi masuri de supervizare la incadrarea in grad de invaliditate au intrat in vigoare, potrivit oficialilor Casei Judetene de Pensii (CJP) Maramures. Vasile Ghise, directorul institutiei, a precizat pentru eMaramures.ro ca toate persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca si isi fac dosarul pentru incadrarea in grad de invaliditate trebuie sa se prezinte la medicul expert al comisiei judetene si abia apoi, daca dosarul va fi avizat, va ajunge la medicul expert din cabinetul unde este arondat solicitantul.
„Toate cazurile noi, deci toti maramuresenii care doresc sa se inscrie pentru prima data la pensia de invaliditate vor trebui sa se prezinte la comisia judeteana de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, condusa de catre dr. Bogdan Apan, cu documentarul in mana. In functie de documentele medicale, doctorul va propune incadrarea sau neincadrarea in grad de invaliditate”, a precizat directorul Ghise.
Daca exista suspiciuni cu privire la veridicitatea documentelor unui bolnav, medicul expert poate sa trimita dosarul pentru verificare. „Medicii comisiilorde expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca au posibilitatea, din proprie initiativa, sa trimita la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca din Bucuresti toate dosarele in care au indoieli cu privire la temeinicia documentelor si la exactitatea datelor din documentele medicale”, a explicat Ghise.
Directorul CJP Maramures a mentionat ca noile masuri au rolul de a tria bolnavii inchipuiti de cei reali.
„Aceste masuri nu sunt cu scopul de a inaspri sau de a cenzura posibilitatea obtinerii unei pensii de invaliditate, ci de a intra intr-o normalitate, in sensul ca acela care este bolnav cu adevarat sa fie inscris la pensie de invaliditate, iar cel care are capacitate de munca sa poata sa-si continue activitatea”, a mai declarat Ghise.
Potrivit stastisticilor, judetul Marmamures se afla pe locul cinci in tara in ceea ce priveste numarul pensionarilor de boala, cu aproape 30.000 de astfel de dosare, aproximativ doua treimi dintre persoane fiind incadrate in gradul II de invaliditate.
Sursa: Angela Sabau