![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Drumul mocanitelor pe ruta Moldovita-Viseu trece printr-o acuzatie de furt. Acuze grave au adus autoritatile din localitatea suceveana Moldovita reprezentantilor firmei maramuresene RG Holz Company, despre care au spus ca au furat doua locomotive de patrimoniu, sub protectia „caracatitei lemnului”, si le-au dus in Viseu de Sus, unde isi are sediul societatea. Seful firmei miliardarului Vasile Coman, cunoscut si sub numele ”Varzaru”, a precizat ca a luat locomotivele legal, intrand in proprietatea lor odata cu achizitionarea unei firme din localitate. El a adaugat ca a adus mocanitele la Viseu pentru ca localnicii nu au vrut sa refaca calea ferata si pentru ca rugineau in depoul din Moldovita.
Doua locomotive de patrimoniu se afla de catva timp in Viseu de Sus, unde au ajuns in urma unei afaceri controversate in care este implicat un personaj despre care se spune ca ar fi adevaratul sef al oraselului maramuresean.
Moldovita si-a pierdut ”bijuteriile pe roti”
Unul dintre obiectele disputei este o locomotiva Krauss LI 763-193, construita in anul 1906 in Austria, care a fost adusa in Moldovita la sfarsitul anilor ’30, fiind folosita ca locomotiva de manevra si de tractiune pe liniile Caii Ferate Forestiere (CFF). Din anul 2004, locomotiva se afla in Viseu, fiind postata chiar pe site-ul firmei, la rubrica proprietar figurand RG Holz.
A doua locomotiva dusa de la Moldovita in Viseu este Resita 764-449, despre care specialistii spun ca este ”o bijuterie de 24 de tone”, produsa in anul 1955. Acesteia i-a a fost schimbata denumirea, fiind rebotezata ”Cozia 2”. In octombrie 2007, aceasta locomotiva, sub noua denumire, a reprezentat Romania la Festivalul Parcului Feroviar din Augsburg.
Firma cumparata cu tot cu mocanite
In 2002, RG Holz Company din Viseu de Sus a cumparat, prin licitatie, activul Fabricii Moldovita, pe atunci proprietate a firmei Rafor SA, intrata in procedura de lichidare. Conform primarului din acea vreme a comunei moldovene, Nicolae Chiforec, Coman nu a platit decat avansul, respectiv 4 din cele aproximativ 5,6 miliarde de lei vechi, suma la care castigase licitatia.
Din aceasta suma, Vasile Coman si-a amortizat cheltuiala in scurt timp, vanzand o mica parte din proprietatea cumparata (”fabricuta de cherestea”) cu aproape 3 miliarde de lei vechi, dupa cum reiese din declaratii.
Contractul de vanzare-cumparare nu s-a incheiat nici macar in 2004. Unii au sustinut ca firma din Viseu nu a respectat clauzele din procesul verbal de adjudecare a licitatiei, iar directorul Coman a declarat ca s-a platit toata suma la ”sase-zece zile de la adjudecarea licitatiei”, asadar la momentul instrainarii locomotivelor, in perioada 2003-2004, RG Holz Company era proprietara acestora.
Localnicii si-au asumat rolul de ”procurori”
Moldovitenii au reclamat disparitia uneia dintre mocanite in vara lui 2004, cand fostul sef al depoului care gazduia locomotivele, Aurel Bosutar, a dat alerta. Barbatul a spus ca omul de afaceri din Viseu de Sus a parut bine intentionat cand a venit la Moldovita, spunand ca vrea sa ajute comunitatea. ”M-a rugat sa-l duc la preotul din sat, sa spuie la biserica ca el e de buna credinta si ca vrea sa deie de lucru la oameni, iar el era asa de milostiv… Dupa ce o pus mana pe locomotive, s-o schimbat, ca lupu’ naravu’. El nu a achitat banii si le-o furat cand eu eram in concediu, la mare”, a declarat Aurel Bosutar.
Seful depoului spune ca a fost anuntat ca locomotivele sunt incarcate pe trailer si ca a dat alarma chiar de acolo, de pe litoral. „Am dat telefoane peste telefoane, inclusiv la primar si la seful de post. I-am spus sefului de post sa-l intrebe de actul de insotire al marfii, ca nu-i un sac de barabule sa-l duca asa, erau locomotive! O vorbit primarul cu prefectul Cusnir de la PSD, care e ruda prin alianta cu el, are sotia din Viseu, si prefectul a dat dispozitie sa le ieie. Iar seful de post a zis ca daca prefectul i-a spus sa le ieie ce mai vreau eu, sa se trezeasca transferat la Tulcea? Si a lasat totul balta…”, a declarat fostul sef de depou, suparat si acum, dupa sase ani de la disparitia locomotivelor, ca „oamenii simpli n-au putere de izbanda”.
Despre afacerile lui Coman la Moldovita vorbeste multa lume din zona. ”El a fost bagat si in caracatita care a cumparat fabrica la Frasin, Gemacu, cu odraselele presedintelui de Consiliu Judetean si prefectului…”, a declarat Bosutar.
Legaturi incalcite dezvaluite de primarul din Moldovita
Si actualul primar al comunei Moldovita, Traian Iliesi, a confirmat legatura lui Coman cu fosta conducere PSD a judetului Suceava. “Dom’le, locomotivele erau in proprietatea statului, iar atunci, la privatizare, prin fostul prefect Ioan Cusnir, care e casatorit cu o femeie din zona Borsa-Viseu, si prin Mirza (n.r., Gavril Mirza, fost presedinte al Consiliului Judetean Suceava) si firma asta Holz din Maramures au pus la cale furtul. Au incarcat cu o macara mare locomotivele, iar oamenii care i-au vazut au anuntat primarul, politia… Toate telefoanele erau inchise. Cand i s-a spus sa nu duca locomotivele de acolo a raspus asa, cu aroganta: Lasa ba, ce locomotive va trebuie?!. Nu s-a cercetat nimic, s-a musamalizat totul…”, a declarat Iliesi, actualul primar al comunei sucevene Moldovita.
Edilul a mai explicat ca ”firma asta din Viseu lua lemn de aici la greu, se suna de la minister si gata, se rezolva”. Acesta a mai spus ca, din ultimele date detinute, a inteles ca vrea sa intabuleze o parte din terenul firmei de la Moldovita, care avea in proprietate si mocanitele. ”I-am transmis sa nu indrazneasca, pentru ca ies cu oamenii in strada. Ne-a luat locomotivele, le-a furat si toti stiu unde sunt, in Viseu, dar nu face nimeni nimic. Sunt intelesi toti”, a mai spus primarul Iliesi.
Coman spune ca mocanitele nu aveau nicio valoare la Moldovita
Vasile Coman, cumnatul lui Vasile Coman „Varzaru”, director RG Holz Company, a spus ca nimic nu e adevarat din ce spun oamenii. ”Moldovitenii aia au mai scos o poveste despre mine, cand a venit o delegatie a Ministerului de Interne din Austria sau din Germania si vroiau sa ajunga la mocanita din Moldovita si m-a rugat comandantul Politiei din Campulung sa ii primesc. Si eu, cum sunt tot timpul saritor la fenomene de genul asta, il duc pe mecanic, facem poze acolo cu generalii, cu ambasadorul… Iar apoi au zis: Mafiotul ala de Coman vrea sa vanda mocanita unor germani”, a declarat el.
Cat despre mocanite, Coman a afirmat ca le-a adus la Viseu de Sus ”pentru ca moldovitenii au scos calea ferata si au desfiintat-o”. Asa ca, „neavand utilitate”, le-a dus pe Valea Vaserului, „spre mandria maramuresenilor, a viseuanilor…”. ”Avem facturi, cum am transportat-o, cum m-au pacalit cei de la Directia Silvica si am adus o locomotiva ca sa li-o bag pe Rosiosa pana cand se repara calea ferata, spre mandria lor, pentru ca satul ala are un potential turistic, vizavi de Manastirea Vatra Moldovitei…”, a explicat Coman.
El a precizat ca a dus mocanitele doar dupa ce primarul si Directia Silvica nu au refacut calea ferata. „N-au facut nimic si le-am dus pentru a le pune in valoare, pentru ca acolo n-aveau nicio utilitate. Daca am platit si am dat utilitate. Eu creez, nu distrug!”.
Moldovenii, acuzati ca si-au distrus singuri patrimoniul
Vasile Coman a mai spus ca locuitorii din Moldovita nu si-au respectat patrimonial, distrugandu-si bunurile. ”Dom’le, niste jafuri si moldovitenii aia! Au nimerit niste oameni buni, ca si noi, am dus locomotiva acolo s-o bag in fondul forestier sa le vina turisti, dar au scos toata calea ferata de acolo, ca niste hiene!”, a spus reprezentantul „oamenilor buni”.
Acesta a negat legaturile de afaceri cu apropiatii PSD si a declarat ca nu stie nimic de afacerea Gemacu, intrata in atentia DNA de ani buni, si in care erau implicate oameni influenti din randul social-democratilor, inclusiv fiica fostului presedinte al Consiliului Judetean Suceava, Narcisa Maria Marza, si baiatul fostului prefect de Suceava, Ioan Dan Cusnir. Potrivit informatiilor oficiale, afacerea silvica a fost subcontractata unor firme, printre care SC Holz Company Viseu de Sus si SC Cominco SA Frasin.
Mocanita si depoul de la Viseu de Sus a intrat in proprietatea RG Holz Company din 2003, prin CFF Viseu de Sus, care sustine ca traseul feroviar ingust „este o cale ferata privata pentru transportul lemnului”, asa ca „persoanele (turistii) calatoresc pe propria raspundere, firmele lui Coman „nu isi asuma nici o raspundere”.
Sursa: Catalin Vischi