Directorul Biroului Vamal Ploiesti, Cornel Costea, retinut, joi seara, de catre de procurorii DNA, pentru fapte de coruptie, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Tribunalul Bucuresti a emis, vineri dimineata, mandat de arestarea preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Cornel Costea, acesta fiind acuzat de luare de mita. Oficialii DNA au aratat ca seful vamii a fost prins in flagrant delict in timp ce primea 10.000 de lei pentru favorizarea unor firme de import-export din Turcia, in cauza fiind efectuate cercetari si fata de alti lucratori vamali de la Ploiesti. Costea a atacat decizia cu recurs, care va fi judecat de Curtea de Apel Bucuresti.
Procurori din structura centrala a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si politisti din cadrul Politiei Romane au facut, joi la pranz, mai multe descinderi in Vama Ploiesti. Directorul Biroului Vamal Ploiesti, Cornel Costea, a fost ridicat de catre anchetatori si adus la DNA Bucuresti.
Dupa ce a fost audiat, procurorii au emis pe numele lui Costea ordonanta de retinere pentru 24 de ore, iar procurorii anticoruptie au propus instantei arestarea preventiva a lui Cornel Costea, pentru luare de mita.
Directorul Vamii Ploiesti, Cornel Costea, ocupa aceasta functie ca interimar din vara anului 2010, el nefiind angajat al Autoritatii Nationale a Vamilor, ci detasat dintr-o structura a ANAF, sustine vicepresedintele UNPR Sorin Chivu.
Cornel Costea o inlocuieste ca interimar pe Diana Severin, care a ocupat aceasta functie paana in luna august a anului trecut.
Directia Generala Anticoruptie si Directia Nationala Anticoruptie fac cercetari cu privire la implicarea unor vamesi si politisti de frontiera in fapte de coruptie, iar de la inceputul lunii februarie au fost arestati 59 de angajati ai PTF Siret (Suceava), 93 de la vamile Naidas (Caras-Severin), Foeni si Moravita (Timis) si 32 de la Vama Albita (Vaslui).
Ultima actiune a avut loc miercuri, la Vama Ploiesti, in acest caz fiind retinut seful biroului vamal, Cornel Costea.
Actiunile de la granite survin unei decizii a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din iunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei.
Astfel, in urma modificarilor legislative, au fost plasati investigatori sub acoperire, aparatura tehnica de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrari suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de coruptie in care erau implicati functionarii statului de la vami cu acordul sefilor.
FOTO: Bani (c) sxc.hu
Sursa: Mediafax