![]() |
![]() |
Condamnari in dosarul ”Mita la Bac” de la Sighetu Marmatiei la mai bine de doi ani de la demararea anchetei. Magistratii de la Tribunalul Maramures au trimis dupa gratii cinci dintre persoanele implicate, inclusiv pe presedinta Fundatiei Sfantul Anton de Padua din Ulmeni si, totodata, directorul adjunct al Grupului Scolar Industrial din Ulmeni, precum si pe directoarea Liceului particular ”George Pop de Basesti”, filiala Sighetu Marmatiei, unde s-a inregistrat cazul de mita. De asemenea, judecatorii au mai dispus condamnarea a peste 100 de profesori si fosti elevi ai unitatii scolare. Potrivit unor surse eMaramures, la cateva ore de la sentinta in care a fost condamnata la 2 ani de inchisoare, Aurora Puscas, presedinta Fundatiei Sfantul Anton de Padua din Ulmeni – care patroneaza si liceul particular la care s-a semnalat frauda, a organizat o petrecere de pomina de ziua ei de nastere, la un hotel din Baia Mare, incheiata cu o parada de focuri de artificii.
Nume sonore din invatamantul maramuresean au fost implicate in acest dosar care se afla pe rolul Tribunalului Maramures in anul 2008 si care a avut ca obiect infractiuni ce privesc traficul de influenta, dare si luare de mită, precum si cumparare de influenta. Impotriva lor ISJ Maramures nu va lua insa masuri, mai ales ca, potrivit datelor detinute de reprezentantii institutiei, urmeaza un alt sir de procese, la instantele superioare.
A fost primul dosar instrumentat in Romania dupa un examen scolar si, in acelasi timp, primul caz din analele justitiei maramuresene in care au fost adus in fata instantei un grup atat de mare de persoane, pentru ca procurorii anticoruptie au trimis in judecata 125 de inculapti.
Printre cei condamnati la inchisoare se afla:
Leordean Virginica Meda, directoarea Liceului particular ”George Pop de Basesti”, filiala Sighetu Marmatiei in anul 2008, care a fost gasita vinovata de magistrati pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, fiind condamnata la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare, precum si pentru dare de mita, fapta pentru care i s-a mai adaugat inca 1 an inchisoare. Tribunalul Maramures a decis, potrivit Codului Penal, ca Leordean Virginica Meda sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an si 6 luni inchisoare. Din aceasta i se va deduce perioada cat a fost in arest preventiv, incepand cu 9 iulie 2008 si pana la 5 noiembrie 2008.
Aurica Puscas, presedinta Fundatiei Sfantul Anton de Padua din Ulmeni, patroana liceului particular si, in acelasi timp, directoarea adjuncta a Grupului Scolar din Ulmeni, a fost condamnata, de asemenea, la 2 ani inchisoare fiind gasita vinovata pentru 2 ani de inchisoare. Sentinta se pare ca nu a intristat-o prea tare, pentru ca potrivit unor informatii pe surse ea ar fi petrecut intr-un hotel de patru stele din Baia Mare la cateva ore de la decizia magistratilor in compania catorva zeci de persoane, care au sarbatorit-o de ziua ei de nastere, inclusiv cu un foc de artificii care s-a vazut de la departare si care a tinut cel putin cinci minute.
Aurora Puscas – presedinte al Fundatiei ”Sfantul Anton de Padua” – Ulmeni, care patroneaza si Liceul ”Georghe Pop de Basesti”, a fost acuzata de procurori ca i-ar fi dat profesoarei Marchis Ortensia suma de 15.000 lei prin Meda Leordean. In schimb, aceasta urma sa ii convinga pe colegii sai din comisie sa aiba o atitudine ingaduitoare la notarea lucrarilor de bac ale elevilor liceului.
Condamnari pentru “cumpararea” tacerii si indulgentei
Profesoara baimareana Ortensia Marchis, membru in comisia de evaluare zonala a lucrarilor de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2008, a fost condamnata la pedeapsa de 1 an inchisoare.
De asemenea, profesorul Calin Paul Micu – vicepresedinte al comisiei de bacalaureat din Centrul de examen de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii in 2008 si fost director al Liceului ”Petru Rares” din Targu Lapus, a fost gasit pentru infractiunea de luare de mita si condamnat la pedeapsa de 1 an si 4 luni inchisoare, dar in cazul sau s-a mai dispus inlaturarea interzicerii exercitarii unor drepturi ca pedeapsa complementară.
Ileana Botici, eleva de 36 de ani la data pornirii investigatiei pe care procurorii DNA Cluj au acuzat-o ca s-ar fi ocupat de strangerea banilor de la colegi pentru promovarea examenului de bacalaureat, a fost gasita vinovata pentru infractiunea de cumparare de influenta si condamnata la pedeapsa de 6 luni inchisoare, precum si complicitate la trafic de influenta, caz pentru care i s-a aplicat pedeapsa de 1 an inchisoare.
Instanta a dispus ca Ileana Botici sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an inchisoare. Tot magistratii maramureseni, in aceeasi sedinta, au stabilit ca aceasteia sa ii fie suspendata conditionat executarea pedepsei, fosta eleva avand un termen de incercare de 3 ani. Ileana Botici a stat dupa gratii o luna si jumatate, imediat dupa demararea anchetei fiind arestata preventiv.
Profesori si elevi, condamnati si iertati la gramada
Tribunalul Maramures, in acelasi dosar “Mita la bac”, au mai condamnat 35 de persoane – inclusiv cadre didactice – pentru infractiunea de luare de mita la pedeapsa de 1 an inchisoare si a inlaturat interzicerea exercitării unor drepturi ca pedeapsă complementara. Magistratii le-au suspendat conditionat acestora executarea pedepselor cu inchisoare, inlocuind masura cu un termen de incercare de 3 ani. Acestea au avut rolul de asistenti cu atributii de supraveghere in comisia de examen de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei.
Restul persoanelor implicate in dosarul “Mita la bac”, elevi ai liceului particular care au dorit sa promoveze bacalaureatul pe bani, au fost condamnate pentru infractiunea de cumparare de influenta la pedeapsa de 6 luni inchisoare. Si in cazul lor s-a dispus suspendarea conditionata a executării pedepselor pe un termen de incercare de 2 ani si 6 luni.
Magistratii au achitat doua persoane – I. Ion si M. Nelu – care au fost acuzate de luare de mita, si alte doua – I. Anuta, M. Maria – cercetate pentru cumparare de influenta.
Bani confiscati de la dascalii implicati in frauda
Prin aceeasi sentinta s-a mai dispus confiscarea de la Meda Leordean a sumei de 70.000 de lei si mentinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor. In schimb, s-a ordonat returnarea catre aceasta a sumei de 1.750 euro. De la Calin Paul Micu s-au confiscat 1.080 lei, iar de la Marchis Hortensia suma de 15.000 lei. Acestia nu sunt singuri bani confiscati, pentru ca de la persoanele inculpate in dosar s-au adunat circa 5.000 de lei, sume incasate de la supraveghetori si alti beneficiari ai “atentiilor” colectate de la elevi pentru “cumpararea” diplomelor de bacalaureat.
Sentinta Tribunalului Maramures nu este definitiva si irevocabila, putand fi atacata la instantele superioare. Prin urmare, ea nu a fost comunicata Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, sefii invatamantului afland din presa de condamnarea “lotului”.
ISJ Maramures nu va sanctiona dascalii condamnati
Potrivit juristilor, nefiind implicat ca parte in proces, inspectoratul nici nu va primi o instiintare din partea instantei de judecata. “Nu cunoastem nimic in legatura cu sentina luata de tribunalul in cauza. Daca o vom primi, vom actiona conform legii in vigoare”, a spus Ioan Vicsai, inspector general adjunct in cadrul ISJ Maramures.
Oficilii ISJ Maramures au precizat ca persoanele implicate in dosar isi vor putea desfasura activitatea didactica pe mai departe, atata vreme cat sentinta Tribunalului Maramures poate fi atacata cu recurs. “Pana nu se finalizeaza procesul, nu se intampla nimic”, a adaugat Vicsai.
Dosarul “Mita la bac”, o colecta pentru diplome de 30.000 de euro
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Cluj au dispus trimiterea in judecata in anul 2008 a 125 de cadre didactice si candidati la examenul de bacalaureat, acuzati de ”fraudarea masiva a examenului desfasurat in sesiunea iunie-iulie 2008 la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii din Sighetu Marmatiei”. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramures.
Potrivit rechizitoriului intocmit de catre procurorii anticoruptie, in cursul lunii iunie 2008, Meda Leordean, avand complicitatea elevei Ileana Botici, a pretins de la un numar de 113 absolventi ai scolii private ”George Pop de Basesti” din Sighet cate 1.000 lei, promitandu-le ca va interveni pe langa membrii comisiei de bacalaureat si pe langa profesorii supraveghetori pentru a le asigura promovarea examenului. Suma astfel primita de la elevi a fost de 106.000 lei (echivalentul a aproape 30.000 euro la acea data).
Foto: Palatul de Justitie Baia Mare (C) eMaramures.ro
Sursa: Meda Muntean, Catalin Tineghe