Activitatile domestice sunt invers proportionale cu aspectul suplu al persoanelor, oamenii avand insa tendinta sa considere ca treburile casnice ii ajuta sa slabeasca, fapt care s-a dovedit a fi neadevarat. In cadrul unui sondaj efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Ulster, 4.500 de persoane (barbati si femei) au fost intrebate ce activitati fizice au facut cu o saptamana in urma. Acestia au ales intre plimbari, ciclism, sport si treburi casnice, informeaza dailymail.co.uk.
Dintre persoanele chestionate, doar 42% facusera efort fizic indeajuns de sustinut – timp de 150 de minute pe saptamana -, incat acesta sa determine cresterea ritmului cardiac si a temperaturii corpului.
Din grupul participantilor la sondaj, femeile au avut o tendinta mai mare de a considera activitatile casnice o forma de exercitiu fizic, astfel incat, atunci cand acestea au fost scoase din calcul, s-a constatat ca doar 20% faceau suficienta miscare.
Situatia ingrijoratoare apare in contextul in care activitatile zilnice sunt promovate din ce in ce mai mult ca fiind benefice pentru sanatate. Astfel, o campanie a guvernului britanic, intitulata Change4Life, propaga mesajul conform caruia oamenii nu trebuie sa mearga la sala pentru a se mentine in forma.
Pe de alta parte, oamenii au impresia ca au facut suficienta miscare in timpul activitatilor domestice deoarece obosesc si transpira mai usor. Acest aspect este explicat de cercetatori prin faptul ca sunt solicitate alte grupe de muschi decat in cazul exercitiilor fizice propriu-zise.
„Treburile casnice sunt o forma de miscare si orice forma de miscare ar trebui, cel putin teoretic, sa creasca numarul de calorii arse. Dar am descoperit ca activitatile domestice sunt invers proportionale cu aspectul suplu, ceea ce demonstreaza ca oamenii supraevalueaza intensitatea moderata a miscarii efectuate in timpul treburilor casnice si ca, dupa aceea, mananca in exces pentru a compensa efortul depus”, spune profesoara Marie Murphy de la Universitatea din Ulster.
Sursa: Mediafax