Sighetu Marmatiei, fiind o asezare cu o vechime de peste 860 de ani, fosta resedinta a Maramuresului istoric, are un trecut incarcat si de aspecte mai putin cunoscute, care au generat de-a lungul vremii povesti si legende, creandu-se o aureola de mister, care persista si in prezent.
In urma sapaturilor realizate in zona cuprinsa intre Biserica Reformata si Curtea Veche, au fost descoperite catacombe, unde se pare ca au fost depuse cosciugurile unor prelati, conducatori ai bisericii.
Prof. dr. Mihai Dancus, directorul Muzeului Maramuresului Sighetu Marmatiei, a aratat ca indicii despre caile de comunicatie subterane existau inca inainte de 1989. Aflandu-se la Roma intr-o vizita la Vatican, Mihai Dancus a avut surpriza de a descoperi, intr-o sala o harta uriasa, lucrata in fresca, datata in secolul al XVII-lea, alaturi de alte asemenea harti si care reprezentau cetati de la Dunarea de Jos.
„A fost o surpriza ca printre cetatile dunarene se gaseste si Sighetul”, isi aminteste Mihai Dancus. In zona s-a deschis un santier arheologic, darlucrarile au fost sistate din lipsa banilor.
Titlu din ziar:
Catacombele Sighetului
Revista presei din Baia Mare – 12 decembrie 2007. Glasul Maramuresului
Sursa: Liviu Siman
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult