![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Mai bine de o jumatate de an, un maramuresean a stat in Afganistan, impartind bune si rele cu ceilalti colegi jandarmi comasati in baza militara de la Wardak, aflata in apropiere de Kabul. Jandarmul a avut misiunea de a-i instrui pe viitorii politisti afgani, cei care trebuie sa pazeasca democratia dupa ce trupele straine vor parasi teritoriul tarii. Sederea in incinta bazei NATO nu a fost lipsita de pericole, iar pe parcursul celor sase luni, militarii romani au trecut si prin atacuri, insurgentii incercand sa scada moralul trupelor prin acestea. Zsolt Soare-Belbe, plutonier in cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures, a trecut peste toate incercarile, recunoscand ca perioada petrecuta in Afganistan l-a calit si l-a facut sa fie si mai mandru de uniforma pe care o poarta.
Zsolt Soare-Belbe a facut parte din cel de-al treilea contingent de militari romani prezenti in Afganistan si a participat la instruirea localnicilor selectati sa devina politisti in cadrul fortelor de ordine. In cadrul perioadei petrecute in Afganistan, el a continuat inclusiv misiunea lui Daniel Lazar, un jandarm maramuresean care a trecut inaintea lui prin baza de la Wardak si care l-a convins sa participe la misiunea NATO. Plutonierul a fost impresionat de povestile prietenului sau si s-a gandit sa isi testeze si el rezistenta pe front, nu in spatele lui.
“Colegii m-au determinat, in special plutonierul Daniel Lazar, el a fost prima cauza si mai apoi experienta. De cand am fost in armata, mi-am dorit sa fiu intr-un teatru de operatiuni”, a declarat Zsolt Soare-Belbe.
Maramureseanul a spus ca zilele in baza militara nu sunt diferite unele de altele, rutina existand chiar si pe front. Mai tot timpul si l-a petrecut instruind viitorii politisti. Impreuna cu alti colegi a organizat sesiuni de trageri, pentru ca mai sunt si afgani care nu stiu sa foloseasca arma, dar a predat si lectii de utilizare a unui calculator, pentru ca traditionalismul excesiv si saracia au lasat tara cu sute de ani in urma. In orele de ragaz, militarii au incercat sa isi traiasca viata si sa faca abstractie ca isi pot pierde viata oricand.
Zsolt Soare-Belbe a povestit ca erau obisnuite partidele de volei sau fotbal, iar serile de karaoke reuseau sa detensioneze atmosfera. Amintirea placuta a maramureseanului se leaga insa de joile in care se gatea mancare romaneasca. Chiar daca le-a fost greu sa gaseasca ingredientele necesare, romanii au reusit sa ii faca pe colegii lor francezi sau portughezi sa iubeasca bucataria romaneasca.
”Noi ne-am hotarat, ca sa fim mai apropiati si cu ceilalti colegi, ca in fiecare joi sa sarbatorim cu mancare romaneasca. Gratar si toate felurile romanesti, cu ce gaseam prin zona, pentru ca erau foarte greu de procurat unele alimente”, a spus jandarmul.
Majoritatea zilelor au fost lipsite de probleme. Totusi, talibanii au incercat sa atace de cateva ori baza, fara succes insa pentru ca aceasta e foarte bine pazita. In schimb, in jur explodau aproape zilnic dispozitive improvizate. O tinta predilecta a insurgentilor sunt camioanele de transport, multe dintre ele fiind aruncate in aer pentru a crea cat mai multe pagube si pentru a spori starea de nesiguranta.
”Insurgentii, ca sa slabeasca puterea si sa aiba distrugeri cat mai multe, aruncau in aer aceste masini de transport. Atacuri asupra bazei cu masini capcana nu au fost. Au fost doar intr-o localitate vecina, dar direct spre noi nu am avut pentru ca zona este securizata destul de bine”, a explicat maramureseanul.
Zsolt Soare-Belbe are 31 ani, s-a nascut in Somcuta Mare si este casatorit. Lucreaza in cadrul Jandarmeriei Romane din 2006 si este la prima misiune internationala. Maramureseanul a fost decorat cu ”Distinctia de serviciu pentru misiuni in strainatate”, in urma misiunii din Afganistan, intr-o ceremonie desfasurata la Bucuresti la care a participat si ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa.
Sursa: Andrei Gherghel