Vezi VIDEO
Sonda Mars Reconnaisance Orbiter (MRO), aflata pe orbita lui Marte din 2006, a surprins in cateva fotografii spectaculoasa coborare a roverului Curiosity, franata de o parasuta, prin atmosfera Planetei Rosii, conform unui comunicat al NASA. Sonda MRO si-a folosit camera fotografica de inalta rezolutie HiRISE pentru a fotografia asolizarea roverului Curiosity in interiorul craterului de impact Gale din emisfera australa a planetei.
„HiRISE a realizat peste 120 de fotografii ale craterului Gale in cadrul unui proces de alegere a celei mai nimerite locatii pentru asolizare, insa sunt convinsa ca aceasta este cea mai interesanta dintre ele”, a comentat Sarah Milkovich, specialistul in utilizarea instrumentului HiRISE de la Jet Propulsion Laboratory, din Pasadena, California.
Sonda orbitala se afla la 340 de kilometri distanta de roverul Curiosity in momentul in care a inceput sa-l fotografieze. „Daca HiRISE ar fi facut aceasta fotografie cu o secunda mai devreme, sau mai tarziu, nu am fi avut nimic deosebit de vazut”, mai explica Milkovich.
Etapa de pregatire a sondei orbitale MRO pentru fotografierea roverului Curiosity a durat mai multe luni de zile. Programatorii au inceput sa lucreze la acest obiectiv in luna martie, iar liniile de comanda au fost incarcate pe computerul de bord al MRO cu doar cateva zile inainte ca roverul sa-si inceapa coborarea spre suprafata lui Marte.
Misiunea roverului robotizat Curiosity va dura 2 ani si are un buget de 2,5 miliarde de dolari. Obiectivul misiunii este sa determine daca mediul de pe Marte ar fi putut fi propice pentru aparitia vietii microbiene. Unul dintre obiective este sa identifice elementele organice constitutive ale vietii, cu ajutorul celui mai complex set de instrumente stiintifice ce a fost trimis vreodata pe o alta planeta. Din acest punct de vedere, Curiosity este un adevarat laborator mobil si autonom, trimis pe Marte.
Sursa: Agerpres