![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
ACTUALIZARE: Fortele de interventie ale pompierilor, voluntarii si silvicultorii au urcat din nou Varful Gutaiul Mare pentru a lupta cu focul. Incendiul care a a afectat zona la finalul saptamanii trecute a reizbucnit iar autoritatile au dispus o misiune in forta, dimineata aceasta, pentru a impiedica extinderea flacarilor. Aproape 60 de hectare de teren alpin si padure sunt parjolite in zona Creasta Cocosului. Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), Dan Buca, a relatat pentru eMaramures ca, la aceasta ora, solul e cel care arde, sau mai exact turba, care exista in cantitati mari in perimetrul afectat.
“Avand in vedere ca fumega in zona, s-a rascolit pamantul si s-a gasit un strat de jar de cativa centimetri in sol. Deocamdata au aparut flacari, care sa cuprinda vegetatia, insa e foarte periculos faptul ca exista mai mute focare”, a spus el.
Autoritatile sperau ca ploaia cazuta duminica si luni sa imbibe suficient solul pentru a elimina incendiul. Problemele sunt sus, pe platoul alpin, unde, pe langa turba, sunt foarte multe tufe de ienupar.
Reprezentantii CJSU au precizat ca inca de la ora 7.00 s-a urcat pe munte si ca misiunea va continua pana spre seara. “Interventia are scopul de a evita reaprinderea flacarilor si extinderea incendiului spre localitatea Breb, Varful Gutaiul Mare, Valea Secaturi, respectiv Cavnic sau Desesti”, a completat Dan Buca.
S-a cerut ajutorul comunitatilor din sase localitati, plus Baia Mare, pentru lupta cu flacarile. Astfel, au fost alertate comitele pentru situatii de urgenta din Cavnic, Budesti, Desesti, Giulesti, Ocna Sugatag si Sisesti, carora li s-a cerut sa mobilizeze cate 30 de persoane.
“Comitetele locale pentru situatii de urgenta vor asigura transportul si dotarea persoanelor cu sape de munte, drujbe, securi, apa si hrana pentru personalul stabilit”, au explicat autoritatile, mentionand ca echipele de interventie vor fi conduse de catre reprezentantii ocoalelor silvice.
In zona afectata au urcat si asistenti ai Serviciului de Ajutor Maltez Baia Mare si ai filialei maramuresene de Cruce Rosie, care vor asigura serviciile medicale. Autoritatile au subliniat ca accesul turistilor si amatorilor de drumetii montane pe Creasta Cocosului.
Aproximativ 180 de persoane se afla in acest moment in zona incendiului pentru a preveni reizbucnirea incendiului. Zona afectata urmeaza sa fie verificata pe parcursul zilei, pentru identificarea si stingerea focarelor, deoarece in cazul in care vantul va incepe sa bata cu putere, flacarile ar putea sa reapara.
„Zona care a ars este in principiu aceeasi. Nu exista inca pericol de extindere. Daca creste uscaciunea excesiv si temperatura si vantul va bate in rafale, atunci exista posibilitatea reactivarii unor focare. Exista focare izolate, care inca mai fumega, si se lucreaza pentru localizarea si lichidarea acestora. Se lucreaza pentru crearea unor culoare de protectie si pentru lichidarea unor focare izolate Eu deja am facut un tur de orizont si pot sa spun ca au ars circa 40 hectare, iar aria care a ars se intinde de la varful Gutaiul Mare, partea de Cornu Nedeii pana in spre Creasta Cocosului”, a declarat pentru eMaramures prim-adjunctul ISU Maramures, Ioan Ionita Sarb, care se afla in zona de interventie.
Sursa: Andrei Gherghel