Avionul militar care aduce raniti din Ucraina a aterizat, sambata dupa-amiaza, la Baza 90 Otopeni, acestia urmand sa fie preluati de pe pista si transportati la spitale cu patru masini pentru victime multiple, ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti. Majoritatea ranitilor adusi la Bucuresti sunt tineri si au plagi prin impuscare, traumatisme prin explozii sau arsuri.
Spitalele Universitar, Elias, Bagdasar si Floreasca din Bucuresti sunt pregatite sa ii preia pe ranitii adusi din Ucraina, acestia urmand sa fie repartizati in functie de leziunile suferite. La Baza 90 Otopeni sunt si coordonatorul misiunii umanitare, secretarul de stat Raed Arafat, si ambasadorul Ucrainei. Autospecialele care ii vor prelua pe raniti sunt pregatite pe pista, alaturi de echipe de la ISU Bucuresti fiind si echipaje de politie, care vor insoti coloana pana la spitalele la care vor fi dusi ranitii.
Avionul militar care a adus persoane ranite in urma conflictelor din Ucraina a plecat sambata dimineata la Kiev. In aeronava a fost o echipa SMURD formata din patru medici si patru asistente, precum si medici de la Ministerul Apararii.
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, coordonatorul misiunii umanitare, a declarat ca pe lista de transfer sunt 12 persoane, dintre care 11 au plagi prin impuscare, traumatisme prin explozii sau arsuri. El a adaugat ca majoritatea ranitilor sunt tineri, fiind nascutii dupa anii ’80.
Arafat a adaugat ca nu se poate spune acum cat timp vor ramane internati in spitalele din Romania ranitii adusi din Ucraina, acest lucru depinzand de leziunile lor si de tratamentul necesar fiecaruia, unii putand avea nevoie chiar de saptamani pana se refac. El a precizat ca, cel mai probabil, vor pleca pe rand, pe masura ce medicii vor decide ca pot fi externati.
El a mai spus ca impreuna cu ranitii nu vor veni si medici din Ucraina, Ambasada Ucrainei la Bucuresti urmand sa acorde sprijin in traducere si in comunicarea cu ranitii. Raed Arafat a mai spus ca in acest moment nu sunt si alte solicitari pentru aducerea altor persoane ranite, insa daca acestea vor fi transmise de autoritatile ucrainene, ele vor fi supuse aprobarii in Guvern.
Secretarul de stat a adaugat ca sunt si alte tari implicate in preluarea unor raniti din Ucraina, printre care Germania, Polonia, Cehia si Lituania. „Astazi sunt si alte misiuni in Ucraina, facute de alte tari, cum ar fi Polonia sau Germania, care vor avea avioane sanitare care vor merge sa preia raniti”, a precizat Arafat.
Secretarul de stat a mai spus ca este necesar acest sprijin intrucat sunt foarte multi raniti, aproape 500 prin impuscare, si pentru orice tara acest lucru poate sa fie o problema. „Celelalte tari care s-au implicat au luat si ele zeci de pacienti, ceea ce inseamna ca este un lucru foarte bine justificat. Fiind foarte multi raniti, depaseste capacitatea unei tari, a unui sistem sanitar si necesita sprijin si din alte parti”, a adaugat Arafat.
Secretarul de stat a mai spus ca in misiune s-au implicat Ministerul de Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Sanatatii. In urma solicitarii de a prelua raniti, s-a actionat foarte rapid, echipa putand pleca in misiune si joi sau vineri, insa s-a solicitat ca aceasta sa aiba loc sambata. Arafat a mai spus ca lista cu ranitii transmisa initial a fost modificata de cateva ori, fiind scosi cei care erau in stare mai putin grava si introdusi altii care au probleme mai grave.
Misiunea umanitara a fost organizata la solicitarea partii ucrainene, primita prin Ambasada Romaniei la Kiev. Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a inaintat aceasta solicitare Executivului, care a decis, miercuri, sa trimita un avion militar in capitala Ucrainei, pentru a prelua 12 raniti.
Sursa: Mediafax