Vezi VIDEO
Vin vremuri grele pentru brutari. Acestia spun ca se afla intre ciocan si nicovala din cauza crizei graului. Dublarea pretului fainii ii obliga fie sa scumpeasca painea, fie sa isi puna lacat pe afaceri. Oricare ar fi decizia producatorilor, efectele le vor resimti consumatorii, la buzunare. Brutariile care vor rezista cutremurului recesiunii vor afisa la raft preturi cu aproape 10% mai mari.
In ultimele luni, pretul fainii a crescut de la 60 bani pe kilogram la 1,5 lei pe kilogram. In aceste conditii, multi brutari se plang ca lucreaza in pierdere, desi au scumpit painea cu 5% chiar inainte de sarbatorile de iarna.
“Pretul fainii, scumpirile din ultima vreme ne-au adus intr-o situatie foarte ciudata. Ce nu s-a intamplat in ultimii 16 ani, de cand producem paine, s-a intamplat acum. Am fost nevoiti sa scumpim painea cu 5% chiar cu doua saptamani inainte de sarbatori”, a declarat pentru eMaramures.ro, Adrian Pop, economist in cadrul unei brutarii din Baia Mare.
Producatorii spun ca se afla intr-o situatie fara precedent si ca vor fi obligati sa majoreze din nou pretul painii, macar cu 10%, in luna februarie. Astfel, o paine medie va ajunge sa coste intre 1,7 lei si 2 lei. Mai mult, brutarii sunt de parere ca dublarea pretului fainii va duce la falimentul multor afaceri, iar cei care vor ramane pe piata vor detine monopolul, ceea ce nu va fi in avantajul clientilor.
“Exista o concurenta in randul producatorilor care aparent este in folosul consumatorilor. Dar acest avantaj este pe termen scurt”, a declarat Adrian Pop.
Unul dintre motivele scumpirii fainii, spun brutarii, este acela ca statul este nevoit sa importe grau, avand in vedere ca materia prima autohtona nu este de calitate.
Sursa: Calin Dragomir