Lucrarile la Autostrada Transilvania ar putea fi stopate din cauza faptului ca ministerul transporturilor nu mai are fonduri pentru lucrari in acest an, dupa ce a fost platit avansul de peste 140 de milioane de euro, a declarat, joi, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Mihai Grecu.
”Nu mai avem fonduri pentru lucrari anul acesta. Suma pe care am avut-o la dispozitie, peste 140 milioane de euro, a fost deja platita, dar constituie avansul de 30 la suta din valoarea lucrarilor. Nu mai dispunem de alte fonduri deocamdata”, a precizat el.
Grecu a spus ca Bechtel, care construieste Autostrada Transilvania, ar putea alege sa stopeze lucrarile, dar ca spera sa gaseasca intelegere la compania americana. El a mai aratat ca CNADNR are restante la plata catre Bechtel pentru lucrari realizate in luna decembrie a anului trecut, dar ca spera ca suma va fi pana la urma platita constructorului american. Desi nu mai sunt fonduri pentru lucrari la Autostrada Transilvania in acest an, directorul general al CNADNR spera ca Autostrada Transilvania sa se finalizeze in 2012.
”Fondurile pentru lucrari in acest an ar trebui sa vina de la buget, si speram intr-o rectificare bugetara in luna martie. Exista si solutia relocarii unor sume de la alte proiecte care ar fi trebuit sa demareze in acest an”, a precuzat directorul general CNADNR.
Ministerul Transporturilor trebuie sa aloce in acest an circa 520 milioane de euro in 2008 pentru lucrari si alte cheltuieli la Autostrada Transilvania (Brasov – Bors).
In 2007, compania constructoare, Bechtel a primit 185 milioane de euro de la Ministerul Transporturilor. Suma alocata urma sa se majoreze in acest an deoarece lucrarile la cele doua tronsoane aflate in executie, Campia Turzii – Gilau (52 de kilometri) si Suplacu de Barcau – Bors ( 64 de kilometri), sunt avansate.
Contractul prevede ca aceste tronsoane sa fie finalizate in 2009, urmate de portiunea Cluj – Suplacu de Barcau, care trebuie finalizata in 2010, pentru a se face legatura cu frontiera romano-ungara.
De asemenea, sumele alocate in 2008 trebuie utilizate pentru demararea lucrarilor pe alte doua tronsoane pana la sfarsitul anului, tronsonul Cluj – Mihailesti si tronsonul Mihailesti – Suplacu de Barcau.
Desi sunt probleme cu alocarile de fonduri pentru lucrari, costurile de constructie pentru Autostrada Transilvania s-ar putea dubla, de la 2,2 miliarde euro la peste 4 miliarde euro, asta deoarece pretul materialele de constructii s-a scumpit considerabil.
Autostrada Transilvania va avea 415 kilometri, din care peste 55 de kilometri de poduri si viaducte, 94 de pasarele, 58 de pasaje peste autostrada si 16 noduri rutiere, termenul de punere in functiune fiind anul 2013.
Sursa: Rompres