![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Un minirecensamant in randul gospodariilor agricole a fost demarat recent, la nivel national, de catre Institutul National de Statistica. In judetul Maramures, aproape 8.500 de gospodarii sunt recenzate si alte cateva sute de asociatii sau ferme sunt chestionate prin autoinregistrare. Minirecensamantul desfasurat in mediul rural cuprinde doar o parte dintre gospodarii si are ca scop reactualizarea datelor inregistrate la recensamantul general agricol din 2010, aceasta fiind o reglementare adusa de normele Uniunii Europene.
Timp de o luna, in perioada 10 ianuarie – 10 februarie, in fiecare judet din tara mai multi operatori de teren completeaza, impreuna cu taranii, formularele de ancheta, prin care acestia isi declara numarul de animale pe care le detin, terenurile si modul de utilizare al acestora, numarul de ore petrecute la munca in sectorul agricol, dar raspund si la alte intrebari referitoare la agricultura ecologica sau subventiile primite in anul anterior. In Maramures, sunt recenzate aproape 8.500 de gospodarii alese aleator din toate localitatile, in timp ce datele de la unitatile cu personalitate juridica sunt colectate integral.
“Ancheta este o selectie din baza de date a gospodariilor agricole si a unitatilor cu personalitate juridica cu profil agricol si nu cuprinde decat 8% in judetul nostru din numarul de gospodarii ale populatiei, iar la unitatile cu personalitate juridica, respectiv ferme, asociatii, parohii, scoli, primarii s.a.m.d. este acelasi esantion pe care l-am avut la recensamant, deci inregistrare exhaustiva, totala”, a precizat directorul Directiei Judetene de Statistica Maramures, Vasile Pop.
Inregistrarea statistica vine la trei ani de la ultimul recensamant general agricol, care a avut loc in 2010. Aceasta este dispusa conform reglementarilor Uniunii Europene care prevad ca, la fiecare trei ani, sa fie realizata o ancheta statistica structurala in agricultura, pe baza mai multor indicatori.
“Este obligatoriu pentru noi, pentru toate statele europene, la acelasi termen sa faca aceasta ancheta. O cere Uniunea Europeana si este obligatoriu cetatenii sa stie ca nu la toata lumea intra recenzorul, numai la cei care sunt nominalizati pe lista. Deci este o actiune de stat, este obligatoriu, prevede si sanctiuni daca se sustrage de la a da declaratie”, a mai aratat Vasile Pop.
In aceasta perioada, peste 110 operatori de teren desfasoara ancheta statistica in randul gospodariilor din judet. La incheierea minirecensamantului, informatiile obtinute vor fi introduse in baza de date a Institutului National de Statistica si vor fi confruntate cu cele obtinute la recensamantul anterior, dar si cu informatiile de la Directia Agricola.
Sursa: Gabriela Kuhajda