Sambata, 27 octombrie 2007, o veste sosita ca un fulger de la Vatican a provocat un val de emotie in randul miilor de credinciosi greco-catolici din Romania. Papa Benedict al XVI-lea a anuntat numirea in functie a doi foarte tineri episcopi: preotul Mihai Catalin Fratila (36 de ani) devine episcop auxiliar al Arhieparhiei de Fagaras si Alba Iulia, cu sediul in Bucuresti (a doua functie dupa mitropolitul Lucian Muresan, arhiepiscopul major al Arhieparhiei de Fagaras si Alba Iulia, cel mai inalt ierarh al Bisericii Greco-Catolice din Romania), iar preotul maramuresean Vasile Bizau (37 de ani) a devenit episcop al Curiei Episcopale Majore cu sediul la Blaj (functie echivalenta cu episcopul vicar patriarhal din Biserica Ortodoxa, altfel spus mana dreapta a mitropolitului Lucian Muresan).
Stirea a starnit un puternic ecou nu doar in sufletul romanilor, ci a facut inconjorul lumii prin intermediul agentiilor de presa straine si a altor canale media internationale, care s-au referit la cei doi folosind expresia admirativa „The Baby Bishops”, adica episcopii copii. Nu e de mirare deoarece, dupa datele pe care le avem in acest moment la indemana, romanii Mihai Fratila si Vasile Bizau sunt cei mai tineri episcopi din lume. E, fara indoiala, un motiv sa ne simtim mandri de Romania in care ne-am nascut, uitand pe moment ca in toata Europa suntem confundati cu o natie de tigani, hoti si criminali fiorosi.
Surprinzator cu adevarat e faptul ca din cetatea eterna a Romei s-au propagat, la interval de doar cateva zile, cele doua evenimente atat de contrastante ce i-au adus pe romani in atentia lumii.
Crima atroce atribuita rromului Romulus la Roma (sic!), un fel de Dracula modern trezit dupa 500 de ani sa imprastie groaza in Occident, a fost spalata la modul simbolic de inocenta tinerilor ostasi ai lui Cristos, Vasile si Mihai, gata sa infrunte monstrii ce bantuie inimile tulburate de pacat ale europenilor de azi. Comunicatul Papei Benedict din data de 27 octombrie 2007 a survenit cu doar 3 zile inainte de tragedia in care avea sa-si piarda viata Giovanna Reggiani, numirea tinerilor episcopi fiind inca pe buzele a mii de oameni.
Toti romanii au primit astfel o doza spontana de consolare, dar evenimentul cel mai important s-a produs in sanul Bisericii Greco-Catolice din Romania, care are acum ocazia sa transforme momentul de gratie intr-unul istoric. Prin aceasta optiune, ea a atras de partea sa nu doar atuurile tineretii, ci s-a intarit la varf cu doi dintre cei mai carismatici clerici din generatia noua.
Important de observat e ca in 27 octombrie Papa Benedict doar a confirmat o alegere facuta in consens cu 4 luni mai devreme de episcopii greco-catolici romani, intruniti in Mica Roma, cetatea Blajului.
S-a dat astfel un semnal clar ca biserica reinviata in 1989 dupa deceniile de prigoana comunista si-a gasit in sfarsit identitatea si locul in secolul 21, depasind cu succes purgatoriul tranzitiei.
Daca imediat dupa Revolutie multi au aratat cu degetul spre preotii greco-catolici ajunsi la altar fara diplome care sa le ateste dreptul, pentru ca in inchisori si in casele conspirative unde li s-a transmis harul erau insemnati doar cu stampila suferintei direct pe corp, nu pe hartie, iata ca azi noile generatii se intorc cu mandrie avand studii avansate si doctorate la Roma. Pe urmele celebrilor lor inaintasi din Scoala Ardeleana, ei formeaza azi elita preotiei romanesti.
Daca dupa 1989, media de varsta a preotilor greco-catolici era undeva in jur de 65 de ani si multi rau-voitori le cantau prematur prohodul, iata ca acum ei intra in istorie prin alegerea celor mai tineri ierarhi din lume: episcopii Vasile si Mihai.
Daca in primele clipe de libertate Biserica Greco-Catolica era pulverizata in mii de farame, slujind in grupuri mici, prin case particulare, cimitire si la margine de drum, duminica, la Blaj, am vazut vazut o turma unita sub toiagul unui singur pastor.
Credinta, har, admirabila forta de a renaste din propria cenusa.
Spiritul Maramuresului a fost varful de lance in eforturile de renastere a Bisericii Greco-Catolice din Romania. Pe langa zecile de preoti formati la facultatea de teologie din Baia Mare care raspandesc credinta peste tot in tara, in acest moment 3 episcopi si arhiepiscopul sunt maramureseni, situatie cred unica cel putin in istoria acestui cult.
Indiferent de confesiune, sa ne bucuram de aceasta meritata glorie a locului in care ne-am nascut.
Sa le uram tinerilor episcopi Vasile si Mihai succes in misiunea lor, deloc usoara, de a deschide biserica dinlauntru spre inafara, intinerind-o cu suflul lor si al generatiilor apropiate, pregatind-o pentru provocarile mileniului ce abia a inceput.
Citeste si reportajul:
Maramuresenii au invadat Blajul la hirotonisirea ca episcop a preotului Vasile Bizau
Sursa: Dumitru Maris