Vezi VIDEO
Incepand cu aceasta saptamana, posesorii de caini sunt obligati sa-si microcipeze animalele de companie. Potrivit specialistilor, prin aceasta metoda se incearca eradicarea abandonului cainilor, dar si identificarea mai usoara a animalelor de companie. Procedeul de implantare a unui cip de identificare este unul simplu, care va fi efectuat de medicii veterinari, iar costurile nu vor depasi 50 de lei.
Implantarea microcipului se face de catre medicii veterinari. Specialisti din Baia Mare sustin aceasta noutate legislativa, fiind de parere ca microciparea ar putea impiedica in viitor abandonul animalelor de companie, iar inmultirea cainilor fara stapan ar fi limitata.
„Are ca scop identificarea animalelor. In primul rand se va combate abandonul si inmultirea anarhica a cainilor. Rolul microciparii, pe langa identificarea animalului, este de a detecta si stapanii rau-voitori. O lege din Franta, in cadrul protectiei animalelor, spune ca daca proprietarul in decurs de 24 de ore nu anunta pierderea animalului de companie se considera abandon, deci astea doua probleme le acopera identificarea prin microcipare“, a explicat medicul veterinar Alin Bochis.
Procesul de microcipare dureaza aproximativ zece minute, iar costurile nu sunt mari. In plus, dupa microcipare, proprietarii patrupedelor au obligatia si sa inregistreze animalele in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS).
„Costul microciparii, cu manopera, este de 50 de lei. Este ca o administrare a unei injectii subcutanate. De fapt, pentru ca lumea sa stie, microcipul este o componenta electronica, ingropata in silicon, care are un cod de bare“, a mai spus medicul veterinar.
Potrivit noii legi, stapanii sunt nevoiti sa microcipeze cainii in termen de 90 de zile de la fatare sau inainte de vanzare, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora. Dupa 1 ianuarie 2015, in cazul in care cainele nu are microcip implantat, proprietarul risca sa-si piarda patrupedul si sa primeasca o amenda cuprinsa intre 2.000 si 5.000 de lei si intre 5.000 si 10.000 de lei pentru cei care nu-si sterilizeaza cainii de rasa comuna sau metisii acestora.
Citeste si:
Sursa: Cosmin Carp