In aceste momente decisive pentru viitorul Rosiei Montane, pentru viitorul Romaniei, ma alatur romanilor care sunt impotriva proiectului de exploatare a minereurilor aurifere, in calitate de primar al municipiului Baia Mare, de lider al unei comunitati care duce propria lupta pro mediu, sanatate si siguranta, impotriva reluarii activitatilor de prelucrare a deseurilor miniere prin metoda cianurarii. Proiectul de la Rosia Montana este unul periculos pentru mediu, pentru identitatea si integritatea zonei, dar si din punct de vedere economic. Exploatarea resurselor nu va aduce beneficii considerabile comunitatii de acolo ori Romaniei. Proiectul de la Rosia Montana, la fel ca si proiectul societatii Romaltyn Mining din Baia Mare, va umple si mai mult buzunarele deja pline ale unor investitori straini, punand in pericol insa comunitatile si mediul inconjurator. Chiar daca cele doua proiecte sunt asemanatoare, exista si diferente.
In municipiul Baia Mare se doreste reluarea activitatilor de prelucrare a deseurilor miniere prin metoda cianurarii pe teritoriul urban, in mijlocul orasului, al comunitatii, unde se afla uzina societatii. Acest lucru ar periclita siguranta si sanatatea populatiei, dar si a mediului inconjurator, expunand comunitatea baimareana unui nou posibil accident ecologic ca cel din anul 2000, care a lasat urme adanci pe cartea de vizita a municipiului Baia Mare, dar si a Romaniei.
Scurgerile de steril si cianuri din noaptea de 30 ianuarie 2000 la iazul de la Bozanta au provocat un accident ecologic cu impact transfrontalier, reprezentand totodata cel mai grav incident de mediu din Europa ultimilor 50 de ani, dupa Cernobil. Barajul a cedat deversand aproximativ 100.000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri, in jur de 100 de tone. In pofida tuturor interventiilor, valul de cianura nu a putut fi oprit, provocand pagube importante, mortalitate piscicola pe raul Tisa, dar si in Delta Dunarii, aducand prejudicii considerabile de mediu, atat in tara cat si peste hotare, in Ungaria si Iugoslavia.
In anul 2010, am initiat un referendum la nivel local, cetatenii fiind chemati la vremea respectiva sa se pronunte asupra folosirii cianurilor pe teritoriul municipiului Baia Mare. Dintre cei aproximativ 15.000 de cetateni care au iesit la vot, peste 95% au spus un NU hotarat impotriva folosirii cianurilor pe raza orasului nostru.
La inceputul anului 2013, investitorii Romaltyn Mining au reluat demersurile pentru repornirea uzinei si pentru reluarea activitatilor de prelucrare prin metoda cianurarii. Au venit in fata administratiei publice locale pentru a prezenta proiectul, dar chiar si in urma repetatelor solicitari venite din partea autoritatii locale, nu ne-au putut oferi garantii certe care sa elimine posibilitatea unui nou accident ecologic. Refuzul administratiei publice locale baimarene de a permite repornirea unei activitati care ar pune in pericol siguranta si sanatatea cetatenilor, dar care ar avea efecte negative si asupra mediului, a ajuns in instanta. Romaltyn Mining a intentat o serie de procese Consiliului Local al municipiului Baia Mare din dorinta de a obtine repornirea uzinei, a carei activitate se doreste a fi desfasurata in mijlocul urbei, intre blocurile de locuinte, in mijlocul comunitatii. Investitorii se gandesc doar la interesele lor economice, iar dorinta baimarenilor de a trai intr-un oras curat si sigur, nu este pentru ei o prioritate.
In calitate de primar al municipiului Baia Mare, de ales al comunitatii este de datoria mea sa apar interesul baimarenilor, la fel cum le solicit guvernantilor si parlamentarilor sa apere interesul romanilor. SOS Rosia Montana, SOS Baia Mare!
Catalin Chereches
Primarul municipiului Baia Mare
Sursa: Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare