„…Care va vrea sa fie mare intre voi, sa fie slujitor al vostru. Si care va vrea sa fie intai intre voi, sa fie tuturor sluga. Ca si Fiul Omului n-a venit ca sa I se slujeasca, ci ca El sa slujeasca si sa-si dea sufletul rascumparare pentru multi”. Aceste cuvinte din Evanghelia dupa Marcu (10, 43-45) au zguduit trairea celui Ales in acea memorabila, istorica, zi de sfanta Duminica, 17 aprilie 1994. Au si trecut douazeci de ani? S-au tors in caierul „clipei cea repede ce ni s-a dat”. intorcandu-se nebanuit, ca si filele cartii, zilele s-au strecurat precum picatura, iar dragostea si credinta si slujirea au ramas mai vii, mai neclatinate si nesterse, nici chiar de lacrimile care, uneori, va inroureaza privirea agera.
Prea Sfintia Voastra, Parinte Episcop dr.Iustin Sigheteanul, sunteti primul episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, dupa reinfiintarea acesteia in vremurile mai noi (1990). Doua decenii de la intronizare marcheaza o perioada incarcata de semnificatii, un timp al reflectiilor si al perspectivelor, al motivatiei si angajarii in mentinerea si continuarea misiunii arhieresti. Timp in slujba lui Dumnezeu si a oamenilor, ca ierarh dedicat inaltei misiuni la care a fost chemat, priveghind la mentinerea bunei randuieli liturgice, teologice, canonice, administrative a Eparhiei noastre. Preocuparile ecleziastice, culturale, edilitare va arata a fi un ierarh cu viziune, dinamic, deschis provocarilor contemporane, o personalitate teologica de referinta in societatea romaneasca, un om dedicat slujirii altarelor si vietii social-filantropice, in aceeasi masura.
Intr-o lume consumista, mercantila, convulsiva, secularizata, desacralizata, protestantizata si dezorientata, intr-un context marcat de majore transformari politico-economice si sociale, vocea distincta si autorizata a Prea Sfintiei Voastre, Parinte Episcop dr.Iustin Sigheteanul, vine in apararea adevaratelor valori ale acelei Ortodoxii care se vrea asumata in duhul autentic al patristicii si trairii filocalice. Sunteti – cu purtarea de grija si impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Justinian, fiindu-i apropiat frate si colaborator – Apostolul care pastoreste Nordul septentrional, intarindu-ne in cunoastere alfabetul Ortodoxiei si fapta mantuitoare a daruirii unul pentru altul.
Prin jertfa Prea Sfintiei Voastre ati pus in pamantul Cetatii Baii Mari o Sfanta Cruce, care va tine de umbra fiecarui trecator apasat de arsita grijilor si nevolniciilor pamantesti, dar si o marturie a Izvorului Vietii – o fantana care-l va alina pe oricare trecator insetat. Catedrala Episcopala „Sfanta Treime”, de pe bulevardul Unirii, zidita din temelie, impodobita si inzestrata cu o darnicie vrednica de un Arhiereu daruit de Dumnezeu cu o inima mare si cu bogatia curata a sufletului. Aveti grija sa se inalte falnic, stralucind in splendoare, mareata, impodobita ca o mireasa gata de nunta si ridicandu-se ca un semn al unirii in sfanta credinta dreptmaritoare stramoseasca si in dragostea pacii, ca o puternica dovada a recunostintei fata de locul nasterii si ca un prinos al dragostei de fiu al acestor meleaguri de Domnul binecuvantate.
Urcat la inalta slujire dintr-un sat cu oameni frumosi la suflet, pe chipul carora se citeste supusenia si daruirea, purtand, ca Prea Sfintia Voastra, in tainita sufletului lor, amintirea vie si fapta reala, marturia dragostei si plinatatea credintei. Va sunt aproape (ma onoreaza si va multumesc) si va simt ca pe ierarhul iubitor de rugaciune, arhiereu cu o profunda vocatie, implicat in intreaga lucrare a Bisericii noastre, atent la „tot ce misca-n tara asta, raul, ramul”, de ordine si randuiala, de simbolistica si ritual liturgic. Preocupat de rezolvarea problemelor, nu putine si nici facile, avand in minte si in suflet rugaciunea „Doamne, trimite mana Ta dintru inaltimea sfantului Tau lacas si ma intareste in slujirea ce-mi sta pusa inainte, ca, neosandit stand inaintea inficosatorului Tau altar, sa savarsesc Jertfa cea fara sange” (din Randuiala pregatirii sfintitilor slujitori, care se face inainte de inceperea Sfintei Proscomidii). Scrierile si activitatea Prea Sfintiei Voastre reflecta intru totul profunde preocupari teologice, literare, imnologice si liturgice, expresia unei teologii aplicate ca rezultat al experientei vietii dedicate lui Dumnezeu.
La sfarsitul marturisirii acesteia de pretuire voi intari convingerea ca portretul episcopului nostru – PS dr. IUSTIN SIGHETEANUL, vorbitor despre acea stare de luciditate cu care Biserica trebuie sa se integreze intr-o societate moderna- se intregeste armonios in matricea unui spatiu romanesc definit prin simbioza Biserica-scoala-Cultura-Comunitate. si comuniune marturisitoare in aceasta comunitate.Va adresez, in nume personal si al comunitatii baimarene, alese urari de sanatate si fericire, dimpreuna cu doriri de ajutor sfant de la Dumnezeu in tot ceea ce desfasurati spre slava Sa si binele Bisericii.
Hristos Domnul, Daruitorul Cel sfant al vietii si al tuturor binefacerilor, sa Va daruiasca in continuare aceeasi ravna plina de evlavie pentru Sfanta Taina a Arhieriei, multa putere si mult spor in slujirea Bisericii si a credinciosilor. intru multi si fericiti ani, Preasfintia Voastra!
Catalin Chereches
Primarul Municipiului Baia Mare
Sursa: Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare