Elevii baimareni vor mai multe ore de sport in orar. Dupa ce s-a zvonit ca incepand cu anul scolar urmator orele de educatie fizica nu-si vor mai gasi locul in cadrul programei scolare, decat ca ore optionale, societatea civila s-a autosesizat afirmand ca Romania se poate transforma intr-o natie de obezi, daca aceste cursuri nu vor ramane in trunchiul comun.
Copiii ar putea ramane fara ore de sport, asta daca Legea Educatiei Nationale va fi adoptata in actuala forma. Dupa ce o serie de parlamentari au amendat faptul ca “sportul scolar” nu mai constituie o prioritate pentru guvernanti, a venit si randul elevilor si cadrelor didactice sa isi spuna punctul de vedere cu privire la aceasta decizie.
Elevii sunt nemultumiti de faptul ca numarul de ore de sport ar putea scadea, in conditiile in care ei ar prefera mai multe cursuri de acest gen. “Sportul este disciplina mea favorita. Este foarte importanta, intrucat ne ajuta sa ne modelam corpul. E foarte bine sa faci miscare”, este de parere Aida Balaj, eleva a Scolii “George Cosbuc” si fiica a arbitrului FIFA Cristi Balaj.
Si dascalii ar prefera ca elevii sa aiba mai multe ore de sport in orar. Asta cu atat mai mult cu cat ministerul a decis ca elevii din ciclu primar sa efectueze aceste ore cu invatatorii de la clasa, si nu cu profesori de specialitate, ca pana acum.
”Macar cele doua ore de educatie fizica, pe care le avem acum, sa ramana. Ar fi pacat, cu atat mai mult cu cat foarte multi profesori s-au titularizat pentru aceste posturi in ultima perioada, mai ales in clasele mici. Sper sa nu se intample asa, deoarece s-ar pierde multe posturi si in plus peste tot in lumea civilizata, sportul primeaza”, a explicat Ioan Stiru, profesor de educatie fizica la aceeasi institutie de invatamant.
In perioada dezbaterilor publice ale proiectului Legii Educatiei Nationale, reprezentantii ISJ Maramures au atras atentia ca numarul de ore de sport este insuficient. Practic, nu este de ajuns una sau doua ore pe saptamana pentru elevi (clasele I-XII), cum arata cele mai noi planuri cadru, care dateaza din 13 martie 2009, in conditiile in care peste tot in Uniunea Europeana sunt… cel putin trei.
“Am propus Ministerului mai multe ore de sport si in ceea ce priveste clasele I-IV, orele sa fie predata de catre dascali de specialitate. Am incercat sa argumentam de ce este necesara predarea educatiei fizice de catre un specialist. In orice caz, numarul de ore de acum este insuficient pentru elevii de orice nivel. Cu o singura ora, nu se poate atinge scopul dorit in ceea ce priveste sanatatea elevilor. Ne-ar trebui minim minimorum doua ore. Speram din tot sufletul sa se reglementeze situatia, pentru ca altfel am ajunge o natiune de obezi si cu grave probleme de sanatate. Miscarea e viata, iar sportul e cel mai ieftin medicament”, a precizat Simona Toma, inspector de educatie fizica si sport in cadrul ISJ Maramures.
Consilierul prezidential Mariana Bitang a atras si ea atentia ca “invatamantul fara sport” va crea generatii de copii bolnavi.
Sursa: Catalin Tineghe