Executivul a decis infiintarea, in perioada electorala, a unei comisii de transparenta care va avea rolul de a supraveghea modul in care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea alegerilor locale. Comisia va fi formata din cate un reprezentant al partidelor politice parlamentare, doi reprezentanti ai ONG-urilor si doi reprezentanti ai Clubului Roman de Presa.
Componenta nominala a Comisiei pentru transparenta va fi stabilita de catre presedintele Comisiei tehnice centrale, pe baza propunerilor formulate de partidele politice parlamentare, organizatiile neguvernamentale si Clubul Roman de Presa. Institutiile publice vor avea obligatia sa comunice periodic pe ce au cheltuit banii destinati alegerilor.
Executivul a decis, totodata, suplimentarea cu 50% fata de normativele in vigoare, in perioada martie-iunie 2008, a consumului de carburanti si a cheltuielilor telefonice efectuate de autoritatile administratiei publice implicate in organizarea alegerilor si a stabilit cuantumul indemnizatiilor pentru activitatea membrilor birourilor electorale, a informaticienilor, statisticienilor si personalului tehnic auxiliar care participa la executarea operatiunilor generate de activitatea birourilor electorale constituite pentru alegerile locale.
Membrii Biroului Electoral Central (BEC), primesc, incepand cu data incheierii procesului–verbal de investire, o indemnizatie de 50 lei pe zi de activitate.
Statisticienii, informaticienii si personalul tehnic auxiliar care participa la executarea operatiunilor generate de activitatea de la BEC primesc o indemnizatie de 35 lei pe zi de activitate.
Membrii birourilor electorale de circumscriptie si ai birourilor electorale ale sectiilor de votare beneficiaza de o indemnizatie de 50 lei pe zi de activitate.
Prin zi de activitate se intelege munca desfasurata pe parcursul unei zile calendaristice, indiferent de numarul de ore prestate, dar nu mai putin de 6 ore pe zi.
Sursa: Ioana Osan