Vezi VIDEO
Autoritatile baimarene ameninta Romplumb Baia Mare cu amenzi sau chiar cu suspendarea activitatii, daca se dovedeste ca societatea functioneaza fara sa detina autorizatie integrata de mediu. Romplumb a revenit in atentia consilierilor baimareni, dupa ce conducerea combinatului a solicitat analizarea posibilitatii demararii unei investitii pentru recuperarea plumbului din acumulatorii uzati.
Arhitectul-sef din cadrul Primariei Baia Mare i-a informat astazi, 24 februarie, pe consilierii baimareni despre solicitarea conducerii Romplumb cu privire la introducerea unor noi tehnologii folosite la recuperarea plumbului din acumulatorii uzati.
“E vorba despre solicitarea unei noi investitii pentru recuperarea plumbului din acumulatorii uzati. Cererea a fost depusa in noiembrie. S-a eliberat un certificat de urbanism prin care s-a solicitat realizarea unui plan urbanistic de detaliu. Orice investitie care se deruleaza pe teritoriul societatii Romplumb trebuie sa fie dezbatuta in Consiliul Local. E un tip de activitate pe care n-au mai desfasurat-o pana acum. Eu am solicitat si un aviz tehnic din partea comisiei tehnice de urbanism infiintata in luna ianuarie, iar decizia a fost din partea urbanistilor si arhitectilor de a merge mai departe cu acest plan urbanistic zonal”, a informat arhitectul-sef Edmund Futo.
Solicitarea a starnit insa indignarea unor alesi baimareni. Dumitru Matei, viceprimarul municipiului Baia Mare, a punctat ca, in conformitate cu strategia de dezvoltare durabila a municipiului, nicio activitate cu potential de poluare nu trebuie aprobata.
“Consiliul Local a adoptat strategia de dezvoltare durabila a Baii Mari. In caietul de sarcini se prevede ca nicio activitate cu potential de poluare nu se aproba sa existe in Baia Mare, cu asta inchidem orice subiect”, a punctat Matei.
In schimb, consilierul Vlad Onet, care a facut parte pana acum din Consiliul de Administratie al socitetatii Romplumb, a pledat in favoarea investitiei, afirmand ca in nici un caz nu e vorba despre o activitate poluanta.
“In mod normal, ceea ce au solicitat este o instalatie de spart baterii care va fi montata intr-o hala care prin definitia ei este una de recuperare a plumbului, care nu schimba cu nimic situatia. E un echipament de fapt: printr-o parte intra bateriile prin cealalta ies cele patru subproduse din care sunt formate bateriile. Trebuie sa avem si noi solutii pentru recuperarea bateriilor si a plumbului. Prelucrarea plumbului care rezulta din aceste baterii se face in conditii total nepoluante”, a declarat Vlad Onet.
Pe de alta parte, primarul interimar Istvan Ludescher a precizat ca strategia de dezvoltare durabila nu reprezinta “un temei legal pentru a refuza o autorizatie de construire”. Acesta a aratat ca e nevoie de intocmirea unui plan urbanistic de detaliu in care sa fie inclusa si aceasta investitie care ar urma sa fie dezbatuta si aprobata in sedinta de Consiliu Local.
“Nu este temei legal pentru a refuza o autorizatie de construire solicitata de Romplumb. Singurul temei legal ar putea fi un plan urbanistic de detaliu care va fi supus aprobarii Consiliului Local in care sa fie prevazuta aceasta investitie si care sa nu fie eventual aprobat”, a spus Ludescher.
Totusi, primarul interimar a punctat ca, avand in vedere informatiile furnizate din presa cu privire la activitatea ilegala a Romplumb care ar functiona fara autorizatie de mediu, s-a solicitat o explicatie de la Agentia de Protectia Mediului Maramures. Pentru ca replica a fost una evaziva, s-a apelat si la Agentia Regionala de Protectia Mediului Cluj, dar si la Romplumb, insa pana in acest moment nu a fost primit niciun raspuns cu privire la detinerea sau nu a autorizatiei integrate de mediu. Daca se va dovedi ca aceasta autorizatie nu exista, Istvan Ludescher a declarat ca se vor da amenzi zilnic societatii Romplumb si se va merge chiar pana la suspendarea activitatii.
Sursa: Camelia Tocaci