Vezi VIDEO
Maramuresul este la un pas de a pierde o finantare europeana de 52 milioane euro, din cauza amanarii infiintarii depozitelor ecologice. Autoritatile maramuresene spun ca s-ar putea ajunge la aceasta situatie din cauza “incompetentei” firmelor de consultanta care au fost contractate la nivel ministerial. Proiectul care vizeaza infiintarea gropilor de gunoi in zona Rozavlea si pe raza comunei Recea, in apropiere de DJ 182 B, care asigura legatura intre Somcuta Mare si Baia Mare, se afla in discutii de aproape trei ani, fara sa se concretizeze.
Discutii aprinse astazi, 24 iunie, in cadrul intalnirii de lucru desfasurata la Prefectura Maramures pe tema implementarii proiectului din domeniul managementului deseurilor. Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Emil Marinescu, a semnalat ca “cineva trebuie sa raspunda”, deoarece acum exista riscul pierderii unor fonduri europene. Autoritatile ameninta ca vor da in judecata firmele de consultanta, din cauza ca studiile care ar fi trebuit sa fie realizate pentru ca proiectul sa devina realitate au fost facute superficial si de firme neautorizate.
“Faceti studiul de impact, noi suntem de acord cu orice varianta, faceti tot ce doriti ca firma de consultanta pentru ca acest proiect sa-l puteti implementati. Nu o faceti, va dam in judecata”, a tunat Emil Marinescu.
Acesta le-a mai indicat reprezentantilor firmelor de consultanta sa informeze populatia daca le va fi afectata sau nu sanatatea in urma depozitarii gunoaielor in acel spatiu destinat depozitelor ecologice.
“Obligatia pe care o aveti e sa lamuriti, prin acel studiu de impact, populatia care locuieste in prima casa fie din Coltau, Recea sau Ariesu de Padure ca nu este afectata”, a mai solicitat Emil Marinescu.
Vicepresedintele CJ a fost completat de subprefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, care a aratat ca oamenii au dreptul “sa spuna nu vreau sa mor din cauza gunoaielor. Vreau sa mor sanatos”.
Emil Marinescu a mai precizat ca firmele de consultanta nu fac altceva de trei ani, decat sa vina nepregatite la intalniri sau sa-si faca treaba superficial.
“Cele trei fime de consultanta vin mereu nepregatite, nici nu stiu ce trebuie sa faca sa implementeze acest proiect si nici nu vin sa lamureasca tehnic ce inseamna acest proiect. Prin contractul pe care l-au avut cu ministerul, ei au luat banii si acum ne amana de la o zi la alta cu date si cu studii facute in limba engleza, incomplete sau facute de firme neautorizate si nu conforme cu legea”, a punctat Marinescu.
Conform vicepresedintelui CJ, acum exista riscul ca finantarea europeana de 52 milioane euro destinata acestui proiect sa se piarda. “Din partea noastra ca beneficiari, ca autoritati care dorim sa absorbim 52 de milioane de euro, e un proiect mare si care ar conduce intr-o perioada de doi ani de zile la un mediu mai curat. E o atitutine si un interes pe modul de gestiune al acestui proiect care nu stiu daca va fi agreat si implementat si daca nu-l va pierde Maramuresul si Romania pe modul in care isi desfasoara actiunea cele trei firme de consultanta angajate in consortiu”, a adaugat vicepresedintele CJ.
La intalnirea de astazi au fost prezenti reprezentanti ai Consiliului Judetean, ai Prefecturii Maramures, firmelor de consultanta si ai directiilor de specialitate.
Sursa: Camelia Tocaci