Gioconda lui da Vinci schiteaza o grimasa de durere, si nu un suras obisnuit, si, mai mult, sufera de hipercolesterolemie, a fost una din ipotezele prezentate de doctorul Mircea Beuran, la conferinta „Medicina si pictura”.
Lectii de anatomie, primele transfuzii de sange, terapie rudimentara cu raze X, maladiile modelelor din picturile celebre si picturi in care artistii si-au reflectat propria suferinta au fost unele dintre subiectele conferintei „devorate” de publicul de la Teatrul National Bucuresti, timp de peste o ora.
In „Operatia la picior” (1628), de Adrian Brouwer, un felcer taie cu bisturiul rana de la piciorul unui batran care cauta sa-si stapaneasca suferinta. Pictorul, influentat de traditii flamande si olandeze, era obisnuit cu gesturile de „mica chirurgie” si alte manevre de ingrijire necesare propriei persoane, in urma incaierarilor la care participa.
Jules Adler realizeaza in 1892 „Transfuzie de sange de capra „. Metoda trasfuziei de sange de la capra la om era periculoasa si ineficienta, dar a fost utilizata o perioada impotriva tuberculozei.
In locul unui singur medic pictura infatiseaza o echipa, sugerand ca persoanele implicate se pot schimba, dar nu si tehnica procedurii ghidata de un protocol. Reprezentarea sangelui este discreta, acesta fiind vizibil doar prin contrastul cu paloarea extrema a pacientei si cu predominanta culorii albe din incapere.
Sursa: Mediafax