Exploziile solare inregistrate luna aceasta si care sunt pe termen lung pot influenta organismul uman, a declarat, vineri, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie, precizand insa ca acestea ar putea afecta numai persoanele cu excitabilitate crescuta, nu pe toata lumea. ”La unii se pot manifesta, la altii nu. Nu putem vorbi de afectare neurologica, depinde de cantitatea de radiatii. Persoanele cu excitabilitate mai mare pot avea insomnii, oboseala. Este vorba despre persoanele mai anxioase. Trebuie sa incercam sa ne gasim un echilibru, se impune un regim de viata normal si atent”, a explicat prof. Bajenaru.
El a adaugat ca o atentie sporita trebuie acordata celor cu afectiuni oncologice, femeilor cu probleme genitale, care trebuie sa evite expunerea la soare.
Dr. Lidia Cavaropol, dermatolog la Institutul de Boli Infectioase ”Matei Bals”, a declarat, vineri, pentru Agerpres ca prin expunere la soare, aceste explozii solare pot afecta pielea, dezvoltand cancere de piele. ”Trebuie sa avem mare grija, iar daca cineva chiar vrea sa se expuna la soare, trebuie sa-si ia toate masurile de siguranta, sa se protejeze cu crema cu factor mare de protectie, sa aiba capul acoperit si sa nu stea la soare decat dimineata foarte devreme, pana in ora 10,00 sau dupa ora 17,00”, a spus dr. Cavaropol.
Observatorul Geomagnetic National „Surlari” al Institutului Geologic al Romaniei a inregistrat o furtuna magnetica de grad 5, care se incadreaza in trendul prognosticat pentru aceasta perioada de ascendenta spre maximul solar al ciclului 24, asteptat in perioada 2013 – 2014.
Observatorul Geomagnetic National recomanda ca informatiile asupra episoadelor de intensificare a acestor fenomene sa fie aduse la cunostinta unui public cat mai larg. Ar fi de dorit ca, in transmiterea acestor informatii, sa fie respectate date stiintifice riguroase, iar afirmatii alarmante de tipul ”un tsunami solar” sa fie evitate. Specialistii precizeaza ca nu exista o corelatie bine fundamentata intre efectele perturbatiilor geomagnetice asupra unor factori de natura biologica.
Sursa: Agerpres