Un numar de maxim 10 – 11 administratori autorizati sa incheie pensii obligatorii ar mai putea ramane pe piata romaneasca pana la finele acestui an, a aratat, joi, intr-un seminar de specialitate, directorul general al unui fond de pensii, Radu Vasilescu.
El a aratat ca s-a propus cresterea nivelului de deductibilitate fiscala la 1.000 euro pe an, precum si ca nivelul de deductibilitate pentru contributiile aferente pensiilor facultative sa fie cumulat de unul dintre platitori, daca angajatul sau angajatorul refuza sa cotizeze. ”Cred ca majorarea nivelului deductibilitatii fiscale la 1.000 de euro pe an ar deveni relevanta pentru participanti”, a spus Vasilescu.
Campania de aderare a romanilor la un fond de pensii private obligatorii (pilon II) a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008.
Conform legislatiei, un procent de 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge, in primul an, in administrare privata. In urmatorii opt ani, ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut.
Sursa: Rompres