Numarul de falimente in randul firmelor romanesti va creste cu cel putin 30% in 2009, ca urmare a instabilitatii economice accentuate de o clasa politica iresponsabila, considera reprezentantii Uniunii Nationale a Patronatului Roman. Reprezentantii UNPR au pus acest lucru pe seama lipsei unei viziuni economice a noii guvernari si a acordarii unor functii pe criterii clientelare.
Membrii Patronatului Roman au mentionat ca firmele care desfasoara activitati de productie sunt puse in situatia de a suporta cheltuieli nejustificate. Ei au explicat ca in ultimii doi ani, pretul de furnizare al energiei a crescut cu 44%, in timp ce pretul gazelor naturale din import a crescut cu peste 33%.
Presedintele UNPR, Marian Petre Milut, a spus ca impunerea unui pret al utilitatilor care nu tine cont de realitatile economice a generat in ultimii doi ani o diminuare substantiala a profiturilor companiilor producatoare, in incercarea de a tine in frau preturile materialelor de constructii.
„Politica de clientela practicata la nivel de stat a generat profituri uriase unor firme de distributie si transport a energiei in detrimentul companiilor romanesti. Cerem Guvernului ca incepand de anul viitor sa reduca drastic costurile de distributie si transport a energiei, prin impunerea unor tarife reglementate, substantial reduse. O astfel de masura ar avea ca efect diminuarea costurilor nejustificate platite de producatori pentru cumpararea de energiei, fapt care ar avea efect direct in costurile materialelor de constructii si ale produselor consumatoare de energie”, a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.
Potrivit acestuia, in lipsa unei piete reglementate, pretul utilitatilor este stabilit de un numar limitat de companii care detin monopolul serviciilor de distributie si transport, iar firmele de distributie a energiei au prosperat cu complicitatea statului si ministrilor.
Sursa: M.M.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult