Fraude fiscale cu un prejudiciu de milioane de lei au descoperit comisarii Garzii Financiare Maramures la mai multe firme din Baia Mare, in urma unor controale inopinate efectuate in cursul lunii trecute. In contabilitatea firmelor verificate s-au gasit facturi fictive si operatiuni neinregistrate in evidente, in unul dintre cazuri patronul apeland la un truc pentru a scapa basma curata. Acesta i-a cedat societatea, care avea datorii la buget, unei terte persoane persoane cu o situatie „sociala si intelectuala redusa”, dupa cum au precizat oficialii Garzii Financiare.
O adevarata vanatoare de evazionisti a facut Garda Financiara, in luna februarie, in Maramures. Verificarile s-au facut inopinat si au scos la iveala „masinarii” financiare care au prejudiciat statul cu sume mari de bani. Astfel, in cadrul unui control efectuat la o societate cu sediul in Baia Mare, comisarii s-au deplasat la locuinta unui administrator, dupa ce au constatat ca cesiunea partilor sociale ale firmei unde figura acesta ca asociat s-a efectuat in mod fictiv.
„Fostul administrator a profitat de situatia sociala si intelectuala redusa a cesionarului, care in schimbul sumei de 400 de lei a preluat partile sociale ale societatii, cu datorii fata de bugetul general consolidat al statului in suma de 82.873 de lei si un stoc de marfa scriptic de 131.835,31 de lei, stoc care nu exista fizic la data controlului”, a aratat Calin Chilat, seful Garzii Financiare Maramures.
Dupa cesionarea partilor sociale, firma a emis 19 facturi reprezentand livrari materiale de constructii, in valoare totala de 94.970 de lei, catre alt agent economic, operatiunile inscrise in facturi fiind fictive. Practic, s-a simulat un circuit comercial, prejudiciul fiind retinut in sarcina beneficiarului. Procesul verbal a fost comunicat organelor de urmarire penala.
Paguba adusa statului a fost estimata la 125.400 lei, constand in TVA, impozit pe profit si alte obligatii fiscale datorate bugetului general consolidat.
Aprovizionari de la firme… radiate
La o alta firma din Baia Mare, avand ca obiect de activitate “Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse nealimentare”, comisarii Garzii Financiare au descoperit ca, in perioada 2008-2009, s-au inregistrat in evidentele financiar-contabile aprovizionari constand in 405.000 litri “bauturi spirtoase 22% vol” si 178.000 litri “bauturi spirtoase 30% vol”, livrate de societati care nu au inregistrat in evidenta contabila operatiunile comerciale respective.
Oficialii Garzii Financiare au aratat ca, in acest caz, exista suspiciunea ca livrarile sa nu fi fost efectuate de furnizorii inscrisi in hartii, fiind vorba doar de un circuit scriptic al facturilor. Ipoteza de lucru a echipelor de control a fost aceea ca bauturile spirtoase au fost produse in afara antrepozitului fiscal sau intr-un antrepozit fiscal din care au fost livrate fara plata accizelor.
Mai mult, in perioada aprovizionarilor cu bauturi spirtoase, societatea verificata – care detinea un singur punct de lucru in care desfasura comert cu amanuntul de imbracaminte – s-a aprovizionat cu cantitatea de 275.250 kg porumb boabe si grau, respectiv PET-uri in valoare de 98.264 lei, produse care se pot utiliza in producerea bauturilor spirtoase. In plus, operatorul economic descarca gestiunea de marfuri prin vanzarea cu amanuntul prin intermediul casei de marcat.
Aprovizionarile cu bauturi spirtoase s-au efectuat de la o serie de societati din alte judete, societati radiate de la ORC sau care nu au depus declaratii de impozite si taxe, nu au colectat si virat la bugetul statului impozite si taxe, inclusiv accize. Prejudiciul estimativ calculat este de 3.561.540 de lei, constand in TVA (801.724 lei ), impozit pe profit (675.136 lei) , respectiv accize (2.084.680 lei).
Furnizori fictivi
Un alt control inopinat a relevat ca o firma din Baia Mare a inregistrat, cursul anului 2011, in evidenta contabila facturi reprezentand “achizitii deseuri feroase” care aveau la rubrica “furnizor” denumirea unor societati comerciale de pe raza judetului Maramures, cat si de pe raza altor judete
In urma verificarii incrucisate la furnizori, a studierii transporturilor, dar si a declaratiilor olografe ale unora din asa-zisi furnizori, s-a constatat ca platile erau efectuate in mare parte in numerar, iar facturile nu reflectau operatiuni reale, marfa provenind din alte surse (cel mai probabil de la persoane fizice).
„Facturile erau inregistrate in contabilitate in scopul diminuarii obligatiilor fiscale, in speta impozit pe profit 16% si fond de mediu 3%, obligatie care se realizeaza prin stopaj la sursa aferente sumelor incasate de la persoane fizice”, a mai aratat Chilat.
Prejudiciul estimativ calculat, constand in impozit pe profit si fond de mediu, este in suma de 303.154 de lei. Impotriva administratorului societatii verificate s-a intocmit sesizare penala.
Stocuri existente doar in acte
Acelasi mod de operare s-a constatat si in cazul unei alte firme baimarene, care in perioada octombrie 2009 – iunie 2011 a inregistrat un numar de 32 facturi achizitii pentru diverse materiale de constructii, emise de trei societati comerciale de pe raza judetelor Harghita si Cluj .
Dupa controlul inrucisat efectuat s-a constatat ca societatile furnizoare nu au inregistrat livrarile in evidentele contabile, nu functioneaza la sediul social declarat si nu depun declaratii de impozite si taxe.
„Avand in vedere ca exista premisa savarsirii unei fraude fiscale, in sensul in care beneficiarul, in mod nejustificat, si-a dedus TVA-ul aferent achizitiilor si a majorat cheltuielile, iar furnizorul nu si-a achitat obligatiile fiscale, urmeaza ca organele de urmarire penala sa stabileasca raspunderea juridica si obligarea la plata a creantelor fiscale in sarcina furnizorului sau cumparatorului, dupa caz, in functie de situatia in care consemnarile din facturi reflecta sau nu reflecta operatiuni reale”, a declarat Calin Chilat, seful Garzii Financiare Maramures.
De asemenea, la data controlului, potrivit balantei de verificare aferente lunii noiembrie 2011, societatea detinea scriptic materii prime si materiale auxiliare in suma de 318.987 lei , stocuri care nu existau in realitate.
Prejudiciul estimativ adus statului este de 214.135 de lei, constand in TVA si impozit pe profit.
Sursa: L.H.