![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Baia Mare s-a transformat in “orasul lubenitelor”. Zeci de comercianti si-au scos la vanzare fructele pe strada, iar cativa alesi locali sustin ca pepenarii acapareaza abuziv domeniul public, mutandu-se cu ”catel si purcel” langa muntii de lubenita si transformand municipiul intr-un talcioc. Controversatul subiect e la un pas sa aprinda spiritele in Consiliul Local, unde “marul discordiei” va fi… pepenele.
Primele zile calduroase au adus in Baia Mare comerciantii stradali de lubenita. Oamenii spun ca vanzarea pepenilor constituie singura lor sursa de venit si ca nu s-ar muta nici in ruptul targului in piete, dupa ce au platit municipalitatii chirie pentru spatiile respective si au primit aviz pentru a vinde in strada.
“Vreau sa multumesc primariei ca ne-a dat loc tuturor celor care vindem pepeni in strada. Am platit pentru chirie, noi din asa ceva traim, alti bani nu avem de unde sa castigam. Nu incapem in piete toti, unde sa ne duca?” – a explicat Claudiu, un comerciant de pepeni de pe bulevardul Bucuresti din Baia Mare.
Baimarenii sunt incantati de mirosul lubenitei de iunie, dar nu sunt de acord cu modul de depozitare a fructelor. “Nu-i igienic, nu-s nici afisate preturile, nici provenienta nu e mentionata, nici cand au fost culesi pepenii. Doar bate soarele pe ele si se strica. Solutia ar fi sa se vanda in piete agroalimentare, unde sunt acoperite”, a fost de parere baimareanul Iosif Tipris.
Comertul cu pepeni a devenit subiect de controversa si pentru alesii locali. In vreme ce viceprimarul Mircea Dolha spune ca activitatea se desfasoara in conditii bune si legale, consilierul local Cristian Niculescu Tagarlas (PNL) il acuza pe oficialul primariei ca s-a grabit dand autorizatii stradale comerciantilor.
Insa Dolha spune ca, inca de anul trecut, comerciantii au fost disciplinati de catre autoritati, iar baimarenii nu au mai reclamat acest mod de vanzare. In acest an s-au acordat 16 autorizatii, comerciantii trebuind sa plateasca intre 300 si 500 lei pe luna, in functie de suprafata concesionata.
“Acesti oameni se intretin din mica afacere. E adevarat, poate nu sunt producatori, dar sunt aproximativ 50 de familii care beneficiaza de pe urma comertului cu pepeni. Treaba este sa nu existe un disconfort vizual si cred ca asta am reusit pana acum sa facem asta”, a precizat Dolha.
In schimb, Tagarlas reclama ilegalitatea acestui tip de comert. “Nu mi se pare deloc civilizat sa vinzi pepeni in mijlocul strazii, in praf. Din acest motiv, am initiat un proiect de hotarare care va fi dezbatut in Consiliul Local. Domnul Dolha trebuia sa aiba cunostinta ca nu poate concesiona sau inchiria portiuni din domeniul public, in conditiile in care este interzisa comercializarea unor astfel de produse fara respectarea conditiilor minimale. Ceea ce-a facut domnul Dolha e aproape un abuz in serviciu”, a declarat Tagarlas.
Verdictul va fi dat in sedinta extraordinara a Consiliului Local din 17 iunie.
Sursa: Catalin Tineghe