Sute de mii de egipteni au iesit pe strazi, vineri, pentru a cere plecarea presedintelui Hosni Mubarak, in cea de-a 11-a zi de proteste marcate de prezenta unor personalitati politice in piata Tahrir, plina de persoane, relateaza AFP.
Vedeta a diplomatiei lumii arabe, liderul Ligii Arabe, Amr Moussa, foarte popular in tara sa, a venit in piata Tahrir (Eliberarii) pentru a contribui la „calmarea” situatiei, potrivit biroului sau de presa.
In cursul diminetii, el nu a exclus sa se prezinte la alegerile prezidentiale.
Manifestatia se desfasura in calm la Cairo, iar sustinatorii presedintelui, aflati la originea confruntarilor violente din 2 si 3 februarie, nu se vedeau in jurul pietii, unde armata a mobilizat deja zeci de vehicule pentru a crea o zona tampon.
Miscarea de contestare a cerut o mobilizare generala pentru ceea ce a numit „vinerea plecarii” si spera sa reuneasca un milion de persoane in tara, in cea de-a 11-a zi a unei revolte soldate cu cel putin 300 de morti si mii de raniti, potrivit ONU.
In piata Tahrir, zeci de mii de manifestanti au participat la rugaciunea saptamanala.
„Ne-am nascut liberi si vom trai liberi. Va cer sa aveti rabdare pana la victorie”, a declarat imamul, identificat de credinciosi drept Khaled al-Marakbi, care a plans, ca multi altii, in timpul rugaciunii pentru morti.
Dupa rugaciune, manifestantii au scandat „Irhal, irhal” (Pleaca, pleaca), la adresa lui Mubarak, care a sustinut ca nu va candida pentru un al saselea mandat la alegerile prezidentiale din septembrie, dupa aproape 30 de ani la putere.
Pentru a ajunge in piata, unde mii de persoane si-au petrecut noaptea in pofida restrictiilor de circulatie, manifestantii trebuie sa treaca de un punct de control al armatei, apoi de alte sase baraje civile.
Ministrul Apararii, Mohamed Hussein Tantawi, a mers in piata in cursul diminetii pentru a evalua situatia, aceasta fiind prima vizita a unui oficial de rang inalt al regimului de la inceputul miscarii de contestare.
„V-a spus ca nu se va prezenta”, a declarat el, referindu-se la declaratiile lui Mubarak.
„Daca oprim (miscarea), razbunarea va fi terifianta”, a reactionat un manifestant, Khaled Abdallah.
Numerosi egipteni au raspuns apelului la mobilizare si in provincie: zeci de mii se aflau in Alexandria (nord), 10.000 la Menufiya (nord), 20.000 la Mahalla (Delta Nilului), 5.000 la Suez (est), zeci de mii la Mansura (Delta Nilului), 5.000 la Assiut (centru) si zeci de mii la Luxor (sud), potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate.
Starea de asteptare aparenta a armatei, care a promis sa nu foloseasca forta impotriva manifestantilor dar care nu s-a opus atacurilor impotriva acestora, genereaza intrebari dar cu certitudine rolul sau va fi decisiv indiferent care va fi rezultatul crizei.
Intr-un interviu acordat postului amercian de televiziune ABC, Mubarak a declarat ca „s-a saturat sa mai fie presedinte”, dar ca nu poate sa demisioneze „de teama ca tara ar plonja in haos”, a declarat jurnalista Christiane Amanpour.
Comunitatea internationala continua sa faca presiuni asupra presedintelui egiptean. Potrivit New York Times, Statele Unite discuta cu liderii egipteni pentru ca Mubarak sa cedeze putere unui Guvern de tranzitie condus de vicepresedintele Omar Suleiman.
Ghidul suprem al Fratilor Musulmani, principala forta de opozitie, Mohammed Badie, a declarat ca este dispus la dialog cu Suleiman, dar numai dupa plecarea lui Mubarak. El s-a declarat favorabil unei „perioade de tranzitie conduse de vicepresedinte”.
Doua partide ale opozitiei, Wafd (liberal) si Tagammu (stanga), au acceptat oferta de dialog a lui Suleiman.
Ghidul suprem iranian, Ali Khamenei, a carui tara este in relatii reci cu Egiptul din cauza tratatului de pace al acestuia cu Israelul, a cerut un regim islamic.
Miercuri si joi, 2 si 3 februarie, confruntari violente au avut loc intre sustinatorii si opozantii regimului, provocand opt morti si mii de raniti, potrivit unor surse oficiale si medicale.
Liderii europeni, reuniti in cadrul unui summit la Bruxelles, au avertizat autoritatile egiptene impotriva oricarui derapaj, iar inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut anchete „transparente si impartiale” asupra acestor violente.
Zeci de jurnalisti straini au fost batuti, retinuti sau intimidati in ultimele zile.
Sursa: Mediafax