Nelson Mandela, ”parintele” natiunii sud-africane, aflat de aproape o luna si jumatate in stare critica intr-un spital din Pretoria, va implini joi, 18 iulie, varsta de 95 de ani, ocazie cu care vor avea loc o multime de actiuni simbolice sau caritabile, scrie miercuri intr-un comentariu canalul international de televiziune France 24. Ziua de 18 iulie a fost declarata ”Mandela Day” in 2010 de catre ONU, care face apel la oamenii din intreaga lume sa intreprinda un gest in onoarea lui Mandela si sa consacre, simbolic, 67 de minute din timpul lor in memoria celor 67 de ani de militantism al laureatului sud-african al Premiului Nobel pentru Pace.
Declaratiile optimiste, indeosebi din partea fostului presedinte sud-african Thabo Mbeki, au lasat sa se inteleaga faptul ca Mandela va iesi in curand din spital. Dar presedintia sud-africana a declarat marti pentru AFP ca n-a intervenit nicio schimbare de la ultimul sau buletin de sanatate, incurajator, dar prudent.
Spitalizat intr-o clinica privata din Pretoria, eroul luptei anti-apartheid sufera de o recidiva a unei infectii pulmonare, o sechela a celor 27 de ani petrecuti de Mandela in inchisoare in timpul regimului rasist al minoritatii nationaliste albe, pe care l-a combatut pana la caderea lui, fara razbunare.
Tocmai aceasta reconciliere si iertare, dincolo de traumele si suferintele indurate indeosebi de majoritatea sud-africana de culoare, precum si amprenta unui altruism extraordinar au determinat Natiunile Unite sa faca apel la celebrare cu ocazia zilei sale de nastere. Nascut pe 18 iulie 1918 intr-un sat din Africa de Sud, Mandela va implini joi 95 de ani, o varsta pe care nimeni nu credea ca el o va atinge avand in vedere degradarea starii sale de sanatate.
Joi, momentul cel mai emotionant va fi probabil, ca si in anii precedenti, corul de milioane de elevi sud-africani cantand „Happy Birthday” la ora locala 8,00 (6,00 GMT). ”Este modul nostru de a-i spune ‘Multumesc’ ”, afirma ministrul educatiei nationale, dna Angie Motshekga. Nu vor lipsi nici initiativele caritabile: o sedinta de pictura pe peretii unei scoli vecine, donatii de haine pentru cei nevoiasi, ingrijirea mormintelor veteranilor luptei anti-apartheid, conferinte-dezbateri cu cheta.
Au promis sa contribuie si celebritati mondiale, precum magnatul britanic Richard Branson, care a promis ca ”va consacra si el 67 de minute din timpul sau pentru a face lumea mai buna, pas cu pas”. El le va oferi o sedinta de coaching profesional unor tineri antreprenori. Un grup ce circa douazeci de orase americane au planificate diferite evenimente, un megaconcert de muzica africana se va desfasura sambata la Melbourne (Australia) si un festival programat sa aiba loc in curand in Norvegia va fi dedicat, de asemenea, lui Mandela.
Autoritatile sud-africane, in frunte cu presedintele Jacob Zuma, pentru care amintirea glorioaselor sacrificii facute in timpul apartheid-ului tine deseori loc de sprijin politic in ochii lumii si ai alegatorilor, au prevazut, de asemenea, o serie de evenimente oficiale, inaugurarea unui pod, a unor scoli etc. In pofida spitalizarii lui Mandela, Africa de Sud a insistat, de asemenea, pentru organizarea, pe 18 iulie, a celui de-al 6-lea summit Uniunea Europeana-Africa de Sud.
Sursa: Agerpres