O echipa de oameni de stiinta a anuntat ca a reusit sa obtina un medicament care, testat pe soareci, contribuie la stoparea bolilor prionice (boli ce apartin unui grup de afectiuni progresive care ataca sistemul nervos atat la om cat si la animale) si ar putea avea efecte pozitive si in cazul unor maladii precum Alzheimer si Parkinson care evolueaza dupa mecanisme asemanatoare, informeaza AFP.
Aflat inca in stadiu experimental, acest medicament blocheaza perturbarile sistemului de aparare al creierului, perturbari care contribuie la progresia maladiilor neurodegenerative.
Multe dintre aceste maladii incep prin acumularea unei proteine invadatoare in tesutul cerebral. Raspunsul creierului este de a activa un mecanism de aparare denumit UPR (unfolded protein response). Acest mecanism ordona celulelor sa opreasca sinteza de noi proteine, astfel incat problema sa nu se agraveze. Insa acumularea acestor proteine impiedica oprirea mecanismului UPR. Drept rezultat, proteinele invadatoare nu mai sunt produse, dar la fel patesc si proteinele normale ce sunt esentiale pentru supravietuirea celulelor nervoase. Neuronii incep sa moara, nu sunt inlocuiti de altii noi, iar maladia avanseaza.
O echipa de cercetatori britanici a publicat un material, in ultimul numar al revistei americane Science Translational Medicine, in care anunta testarea unui medicament care actioneaza asupra unui punct important al acestui mecanism – asupra enzimei denumite PERK, pentru a mentine deschisa sinteza de proteine.
Cunoscut dupa numele de laborator GSK2606414, acest produs este realizat de compania britanica GlaxoSmithKline. El a fost testat pe 29 de soareci cu boli prionice, familie de boli din care face parte si maladia Creuzfeldt-Jakob. Reactiile observate pe acesti soareci au fost comparate cu un grup de soareci de control, soareci cu boli pionice care nu au primit acest medicament. Oamenii de stiinta au observat ca soarecii tratati astfel la 7 saptamani dupa imbolnavire nu au manifestat pierderi de memorie in cadrul unui test de recunoastere a unui obiect familiar, in timp ce rozatoarele tratate la 9 saptamani dupa imbolnavire prezentau pierderi de memorie.
Soarecii au fost ucisi si autopsiati, iar in urma examinarii la microscop s-a constatat ca nivelul de moarte neuronala la cei care au primit medicamentul era mult mai mic decat la cei care nu au primit tratamentul si mai mic la cei care au primit medicamentul dupa 7 saptamani, comparativ cu cei care l-au primit dupa 9 saptamani.
Echipa de cercetatori de la Universitatea din Leicester s-a declarat multumita de rezultatele obtinute, insa a precizat ca medicamentul trebuie testat in continuare.
Sursa: Agerpres