Purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, subcomisar de politie Monica Dajbog, a declarat luni, 3 noiembrie, ca dupa primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale “principala concluzie este ca atat campania electorala, cat si ziua votului au fost caracterizate de un climat general de normalitate si legalitate”.
In cursul zilei de duminica au fost mobilizati peste 58.000 de politisti, jandarmi, pompieri si politisti de frontiera care au avut ca misiuni asigurarea ordinii publice, prevenirea faptelor penale specifice procesului electoral si paza sectiilor de vot.
Dupa inchiderea sectiilor de votare, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza materialelor folosite in procesul de vot pe timpul transportului catre Birourile Electorale Judetene.
La nivel national, in ziua votului, au fost sesizate 291 de situatii care priveau incalcari ale legii, de cinci ori mai puţine decat la alegerile prezidentiale din 2009, cand, in ziua votului, au fost inregistrate 1.435 de sesizari.
Din numarul total de sesizari, in urma verificarilor efectuate pana in prezent, jumatate nu s-au confirmat. Cele mai multe incidente au fost sesizate in mediul rural.
In 78 de situatii, aspectele sesizate au reprezentat fapte cu caracter penal. In urma verificarilor efectuate pana la acest moment, au fost constatate 68 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 57 de persoane, toate in stare de libertate.
Cele mai multe dintre aceste persoane sunt cercetate pentru coruperea alegatorilor, pentru ca au votat de doua sau de mai multe ori sau pentru ca au introdus in urna mai multe buletine de vot. In toate cazurile, cercetarile se fac sub coordonarea Parchetelor.
In ceea ce priveşte faptele contravenţionale, din numarul total de 187 de sesizari, s-au confirmat doar 75. Au fost aplicate 42 de sanctiuni contraventionale, respectiv 10 avertismente scrise şi amenzi, in valoare de 42.350 lei.
Din punct de vedere al tipurilor de contravenţii sesizate, cele mai multe au facut referire la continuarea propagandei electorale, sfatuirea alegatorilor cu privire la candidatul pe care ar trebui sa-l voteze şi consumul şi comercializarea de bauturi alcoolice in spaţiul de protecţie al secţiei de votare.
Diferenta semnificativa de incidente inregistrate faţa de alegerile precedente constatata in timpul celor 30 de zile de campanie electorala s-a mentinut si in ziua votului. „Aceasta realitate pe care cifrele statistice o reflecta demonstreaza buna organizare a misiunilor si mobilizarea exemplara a tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne – Politia Romana, Jandarmeria Romana, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Politia de Frontiera”, precizeaza Monica Dajbog.
In urma dispozitiei vicepremierului Gabriel Oprea, in cursul zilei de ieri, au fost luate masuri speciale pentru prevenirea turismului electoral, in intreaga tara fiind instituite 433 de filtre rutiere. Au fost verificate 2.685 de autovehicule dintre care 207 autocare, 638 autobuze, 990 microbuze şi 850 autovehicule de capacitate 8+1.
In urma acestor masuri, nu au fost confirmate actiuni de transport a persoanelor cu intentia de a vota de doua sau de mai multe ori.
Sursa: Emm