Operatorii de telefonie mobila vor aplica, de la 1 iulie, un plafon limita clientilor care nu au optat pentru unul dintre planurile propuse de companii pentru utilizarea serviciilor de comunicatii de date in roaming, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
„Plafonul aplicat de operatori va fi financiar sau exprimat in volum, cu o valoare de cel mult 50 de euro/luna fara TVA. Utilizatorii pot solicita operatorilor schimbarea plafonului financiar implicit sau, dupa caz, eliminarea acestuia”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
La atingerea pragului stabilit, operatorii vor suspenda serviciul de comunicatii de date in roaming pentru utilizatorii care nu au specificat faptul ca doresc, in continuare, furnizarea acestui serviciu.
„Stabilirea unui plafon-limita pentru serviciile de comunicatii de date in roaming asigura o mai mare transparenta si o mai buna protejare a utilizatorilor, limitand riscurile conectarii si descarcarii automate si necontrolate de date in roaming. in plus, ii sfatuim pe toti utilizatorii de telefonie mobila care se afla pe teritoriul Romaniei, dar in apropiere de granita, sa fie atenti ca telefonul mobil sa nu se conecteze automat la reteaua tarii vecine si sa plateasca astfel tarife de roaming pentru convorbiri sau transfer de date”, a declarat, in comunicat, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.
Odata cu intrarea in vigoare a modificarilor reglementarilor europene referitoare la roaming, operatorii de servicii de comunicatii mobile trebuie sa respecte o serie de obligatii suplimentare in vederea protejarii intereselor utilizatorilor de servicii de comunicatii de date in roaming.
„Astfel, acestia trebuie sa asigure utilizatorilor europeni care folosesc servicii de comunicatii de date in roaming pe teritoriul Uniunii Europene (UE) facilitatea de a suspenda accesul la aceste servicii in momentul atingerii unui anumit plafon financiar sau exprimat in volum pentru traficul de date, pentru a nu depasi cheltuielile estimate si pentru a proteja in acest fel utilizatorii de „socul facturii” la final de luna”, se spune in comunicat.
In baza reglementarilor Comisiei Europene, utilizatorii de servicii de comunicatii de date in roaming au posibilitatea de a opta, incepand cu 1 martie, din proprie initiativa si gratuit, pentru un plafon financiar sau exprimat in volum corelat unei perioade de utilizare specificate, precum si pentru un serviciu prin care li se furnizeaza informatii privind consumul acumulat pentru serviciile de comunicatii de date in roaming.
Aceasta facilitate le garanteaza utilizatorilor de servicii de telefonie mobila in roaming ca accesul la internet va fi automat blocat dupa atingerea plafonului specificat pentru serviciile de comunicatii de date in roaming.
„Atunci cand se apropie de acest plafon, utilizatorii primesc o notificare de avertizare pe telefonul mobil sau alt dispozitiv al serviciului de roaming (SMS, e-mail, fereastra de tip pop-up pe ecranul calculatorului, etc.). in momentul in care acest plafon este depasit, utilizatorii primesc o alta notificare prin care li se indica procedura de urmat in cazul in care doresc sa solicite continuarea furnizarii serviciilor respective, precum si costurile asociate fiecarei unitati suplimentare care urmeaza sa fie consumata”, se mai arata in comunicat.
Daca utilizatorii serviciului de roaming nu raspund in mod adecvat la notificarea primita, furnizorul din tara de origine sisteaza imediat furnizarea si facturarea catre utilizatori a serviciilor de comunicatii de date in roaming, cu exceptia cazului in care utilizatorii solicita continuarea sau reluarea furnizarii serviciilor respective.
In luna iunie, tarifele de baza ale operatorilor din Romania pentru serviciile de comunicatii de date in roaming, in interiorul Uniunii Europene, se incadrau in intervalul 2 – 5 euro per megabyte (fara TVA).
De asemenea, incepand cu data de 1 iulie, valoarea maxima a tarifului pentru apelurile efectuate in roaming va scadea de la 0,43 la 0,39 euro/minut, fara TVA, in timp ce valoarea maxima a tarifului pentru apelurile primite in roaming va scadea de la 0,19 la 0,15 euro/minut, fara TVA, in cazul utilizatorilor care au optat pentru pachetul Eurotarif.
ANCOM va monitoriza aplicarea reglementarilor europene cu privire la implementarea mecanismelor de protejare a utilizatorilor serviciilor de comunicatii de date in roaming prin introducerea plafonului-limita.
Cosmote a anuntat, saptamana trecuta, ca, pentru un control mai bun al costurilor, traficul de date in roaming va fi suspendat la atingerea pragului de 25 MB (echivalentul a 50 euro, fara TVA), daca utilizatorii nu au anuntat in prealabil ca nu doresc sa opteze pentru aceasta restrictie.
Sursa: Mediafax