![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Foto: (c) eMM.ro |
Modul in care au fost curatati si taiati copacii in municipiul Baia Mare starneste in continuare numeroase comentarii pro si contra. Orasul este impanzit de copaci ciuntiti brutal, care se aseamana mai degraba cu niste cioate mai inalte. Directorul executiv al Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) Baia Mare, Eleonora Ghetie a refuzat sa faca prea multe comentarii referitoare la acest subiect, precizand ca de taierea copacilor s-a ocupat firma Rosal. Directorul SPAU a dat insa de inteles ca in multe cazuri s-a cam exagerat cu taierea ramurilor copacilor. Si oficialii firmei Rosal, care de anul acesta se ocupa de intretinerea spatiilor verzi din cartiere, arata cu degetul spre altii cand se pune in discutie macelarirea copacilor, indicand serviciul public al primariei vinovat de ciopartiri. Angajatii Rosal din Baia Mare au putut fi vazuti insa la treaba, cu drujba in mana, chiar si in Duminica Floriilor, cand au decupat copacii cu cruzime in zona fostei catedrale de pe strada Vasile Lucaciu.
Anul acesta taierea copacilor pentru ”regenerare, formare sau intretinere” – dupa cum isi descriu munca specialistii – a cazut in grija firmei bucurestene Rosal. Totusi, si angajatii Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) Baia Mare se ocupa in continuare de igienizari si de toaletarea copacilor. Mai mult ca in oricare an, taierea copacilor a starnit numeroase comentarii din partea baimarenilor.
Cei mai multi au remarcat ca arborii au fost pur si simplu ciuntiti si ca acest lucru va afecta in mod cert copacii. Unii baimareni acuza brutalitatea taierilor si spun ca era de ajuns ca zonele verzi s-au imputinat, prin urmare nu era nevoie sa se taie crengile pana la trunchi. Ei se tem ca in Baia Mare calitatea aerului va lasa si mai mult de dorit.
Comunitatea a reactionat rapid, dar degeaba pentru ca a fost ignorata de municipalitate si de cei acuzati de ”macelul verde”. Elevii Scolii ”Octavian Goga”, coordonati de profesoara de biologie Maria Bota, au avut o initiativa de apreciat si au invelit trunchiurile copacilor care uramau sa fie taiati cu desenele lor, in care faceau apel la protejarea naturii. Mesajele copiilor nu i-au sensibilizat insa pe muncitori, care au intrat cu drujba la fel de adanc in lemnul arborilor de pe marginea strazilor motivand ca asa le-au spus sefii.
O pozitie a avut si inginerul agronom Solomon Galina, care a aratat ca nu mai poate sa vad uratenia orasului, ”desfigurat de masacrarea arborilor”. Ea a declarat ca s-a actionat fara profesionalism, lucru contestat de oficialii Rosal, care au declarat ca s-a actionat stiintific.
De exemplu, Maria Vele – sef personal in cadrul Rosal Baia Mare – si colegul acesteia, inginerul agronom Dumitru Roman, au declarat ca se taie dupa criterii clare, insa nu au putut sa le si enumere. Mai mult, au spus ca nu actioneaza dupa capul lor si ca saptamanal un inspector de la Primaria Baia Mare le verifica munca in teren. Probabil, oficialul municipalitatii se uita daca muncitorii nu au lasat prea lungi crengile, pentru ca altceva nu poate observa.
Dumitru Roman a mai declarat ca nu s-a taiat decat coroana de la arbori, iar acolo unde a existat un pericol la siguranta circulatiei ori populatiei s-a intrat mai mult. El nu a dorit sa faca mai multe comentarii in legatura cu profesionalismul toaletarilor si taierilor, invocand ”deontologia profesionala”.
Directorul executiv al SPAU Baia Mare, Eleonora Ghetie, a declarat ca in unele cazuri chiar e nevoie de taierea crengilor pentru ca in cele din urma copacii sa se poata regenera si sa poata fi intretinuti.
”Se fac taieri de formare, intretinere si regenerare. Cand e copacul tanar trebuie taiat ca sa se ramifice, sa creasca. La copacii batrani e vorba despre regenerare. E normal sa fie taiati copacii, acolo unde se justifica acest lucru, mai ales ca sa nu uitam fenomenele meteorologice periculoase pot produce prabusirea arborilor. La noi acum cativa ani s-a intamplat un caz similar, cand in Parcul Municipal, vantul a smuls din radacini copaci cu diametrul de un metru jumatate”, a aratat Eleonora Ghetie.
Si ea a refuzat sa faca prea multe comentarii referitor la modul in care angajatii Rosal au inteles sa taie copacii, insa a lasat de inteles ca in unele cazuri s-a cam exagerat. ”Eu nu vreau sa apreciez activitatea altora. Uneori exista insa si astfel de situatii unde s-a cam exagerat”, a conchis Eleonora Ghetie.
Prin urmare, scuze si acuze exista. Raul a fost facut insa, pentru ca crengile nu mai pot fi prinse cu scoci de arborii chilugi. Baimarenii care vor sa vada verdeata naturii au de ales in a cultiva iarba sau bonzai in ghiveche ori sa mearga cativa kilometri din centrul orasului spre padurile care au mai ramas prin imprejurimi, dar in acest ultim caz trebuie sa se se grabeasca ca sa nu apuce Rosal sa semneze un contract de intretinere a spatilor verzi si in aceste zone.
Sursa: Camelia Tocaci, Meda Muntean